Algemeen

Circulair hergebruik Dura Vermeer en Reggewoon: cheque voor Bowie

WIERDEN – Aannemer Dura Vermeer Bouw Hengelo, Woningcorporatie Reggewoon en recyclingsbedrijf Hoogeboom Raalte zijn betrokken bij de sloop en nieuwbouw van woningen aan de 1e Esweg en Kruissteenweg in Wierden. Inmiddels zijn de woningen aan de 1e Esweg gesloopt en daar is nog bruikbaar materiaal bij vrij gekomen. De drie partijen hebben daarom een verkoopdag georganiseerd, om zo verspilling van nog goed materiaal tegen te gaan. Bovendien kwam de opbrengst ten goede aan Stichting Bowie in Wierden. Deze stichting mag 1635 euro op de rekening bijschrijven, dankzij de succesvolle verkoopdag die op 28 november afgelopen jaar werd gehouden. De cheque werd vorige week dinsdag symbolisch overhandigd.

Het bouwplan in Wierden omvat 56 nieuwe woningen aan de 1e Esweg en de Kruissteenweg. Voordat deze gebouwd kunnen worden, zijn de bestaande woningen gesloopt, in deze eerste fase aan de 1e Esweg. Bij sloop komt afval vrij, maar ook materialen die nog goed hergebruikt kunnen worden. Dat bracht de ontwikkelende bouwer op het idee om een verkoopdag te organiseren en zo geschiede vorig jaar november. Gert van Werven, projectmanager Dura Vermeer: “We hebben onder andere keukenkranen, wastafels, vlizotrappen en cv-ketels verkocht en daarmee een mooi bedrag voor Stichting Bowie opgehaald. We zijn blij dat we vanuit Dura Vermeer op deze manier ons steentje bij kunnen dragen.”

Projectleider Roel Wagenmans van Reggewoon vervolgt: “Oud-huurders van Reggewoon die hun woning in deze buurt destijds gekocht hebben, kwamen ook naar de verkoopdag. Sommigen van hen kochten de kozijnen met dubbel glas voor in hun eigen woning. Mooi om te zien dat met het hergebruik van materialen bewoners in de buurt hun woning verbeteren. Door dit samen te doen verbeteren we de kwaliteit van woningen en dragen we bij aan de leefbaarheid in een wijk.”

Met de opbrengst van al die verkopen is de kas van Stichting Bowie gespekt. Deze Wierdense stichting zet zich in om personen en gezinnen te begeleiden die moeite hebben hun financiën op orde te brengen en op orde te houden. Dit doen zij met gecertificeerde vrijwilligers; de schuldhulpmaatjes. Daarnaast verstrekt stichting Bowie boodschappenpakketten aan mensen die met hun inkomen onder het sociaal minimum zitten.

De nieuwbouwwoningen aan de Kruissteenweg en de 1e Esweg zijn gebaseerd op het PCS-concept (Pre Choice System) van Dura Vermeer Bouw Hengelo, een gestandaardiseerd woningbouwconcept. Dit gecombineerd met een eenvoudig energieconcept met gebruiksvriendelijke installaties en lage beheerskosten maakt dat de woningen klaar zijn voor de toekomst. De sloop van de tien woningen en aansluitend de nieuwbouw aan de 1e Esweg is de eerste fase. In 2022 en 2023 volgen nog twee sloopfases aan de Kruissteenweg, met aansluitend de nieuwbouw. Voor deze fases volgen ook verkoopdagen.