Algemeen

Canisius Tubbergen schenkt overbodige aed’s aan ZGT Overzee

TUBBERGEN - Van levensbelang zijn ze: automatische externe defibrillatoren, oftewel aed’s. Ze kunnen het leven van iemand redden die een hartstilstand heeft gehad. Op Canisius Tubbergen zijn er twee overbodig geworden. Wat doe je er dan mee…?

Docent Jan Gerrald Klinkhamer kwam met een idee: we schenken ze aan ZGT Overzee. Dat is een aan ziekenhuis ZGT gelieerde stichting die mee helpt aan het verbeteren van de gezondheidszorg in andere landen. Medewerkers van ZGT gaan bijvoorbeeld naar Afrika of Oost-Europa om daar een tijd lang in een ziekenhuis te helpen. Op dit moment is ZGT Overzee bezig met bouwen van een ziekenhuis in Tanzania. Klinkhamer: „Dat soort apparaten kan een groot verschil maken in landen waar een tekort aan is. Voor ons lijken de apparaten misschien oud, maar ze kunnen prima een tweede leven hebben.” Volgens Klinkhamer mankeert aan de aed’s niets. “De apparaten zijn goed onderhouden. Er gaat dus geen afgedankte troep naar Afrika.” 

Op vrijdag 9 oktober werden de aed’s overgedragen aan Salah Saïd van ZGT Overzee, die de apparatuur dankbaar in ontvangst nam. “De apparatuur wordt straks gebruikt in een hart- en vaatkliniek voor 15 miljoen mensen”, zegt Saïd. De medische voorzieningen in het Afrikaanse land zijn slecht. „Er is geen hartafdeling, er zijn geen hartspecialisten, geen hartchirurgen. Dit kunnen we dus heel goed gebruiken.” 

Uw reactie