Algemeen

Camperaars genieten van coulisselandschap

door Peter van der Molen

ZENDEREN / HERTME - ‘Wij vinden het coulisselandschap hier zo mooi. Daarom komen wij hier zo graag. Als je hier een eindje gaat fietsen, krijg je steeds weer een ander decor te zien met geweldig mooie doorkijkjes’. De echtparen Van Raalte en Vis uit Nunspeet zijn na een rondreis los van elkaar door Duitsland met hun campers neergestreken op camperplaats Rabo – Schele aan de Hertmerweg tussen Zenderen en Hertme. Niet op de daarvoor bestemde plaats tussen de laagstam appelbomen, maar op een strook die normaal voor parkeren is bestemd. Daar vinden zij in de schaduw van hoog opgeschoten eiken nog enige verkoeling. In de appelbongerd schiet het kwik makkelijk de 30 graden voorbij.

 

‘Ja, wij hebben elkaar in Hamelen getroffen en zijn toen samen verder huiswaarts getrokken’, legt Van Raalte vanuit zijn kampeerstoel uit. ‘Wij wilden eigenlijk naar het Hulsbeek, maar daar was geen plaats meer. Buurman Vis heeft toen hier naartoe gebeld en hier was wel plaats’. De Nunspeetse camperaars kaarten meteen het probleem voor de camperaars aan. ‘Vol’ of ‘Geen Plaats’. Campers boden tot aan Corona de bezitters het ultieme gevoel van vrijheid. Inpakken en wegwezen zonder te hoeven reserveren. In coronatijd onderkenden veel burgers dat gevoel en schaften zich ook een camper aan. Ondanks de prijs gingen de campers als zoete broodjes over de toonbank Meer dan 40. 000 extra! En waar laat je die allemaal!

Camperaars zijn er inmiddels achter dat vooraf moet worden nagegaan waar nog een plaats vrij is en dat betekent dat een deel van de vrijheid – blijheid moet worden ingeleverd. ‘Het is geen straf hier te staan’, wil Vis wel erkennen. ‘Het is een heerlijke omgeving. Je kunt hier geweldige fietstochten door een glooiend landschap maken. We komen hier wel terug’! Om de ruimte hoeven zij het niet te laten. Van de 25 beschikbare plaatsen is slechts een tiental bezet. Meer schaduw is er niet.

‘Die naam. Heeft die wat met die bank te maken’? wil Van Raalte weten. Hij kan gerust worden gesteld. De Schele’s waren in oude tijden bewoners van havezathe Weleveld en een van hen had als voornaam RadBOut. Roepnaam Rabo. Dat was dus ver voor de komst van de Rabostallen. De Veluwse camperaars zijn inmiddels vertrokken ‘want er moet ook nog worden gewerkt. Maar wij komen terug’!