Algemeen

Campagne #kenjegrenzen om pesten tegen te gaan bij Almelose sportverenigingen

ALMELO - Pesten. Het gebeurt niet alleen op school, ook tijdens en na het sporten. Om hier meer aandacht voor te vragen, start Petra Bruggeman van Sportbedrijf Almelo een campagne om pesten bespreekbaar te maken binnen sportverenigingen. Voor trainers en coaches is er een online bijeenkomst om handvatten te geven hoe je veiliger sportklimaat kan creëren.

Uit onderzoek van de gemeente Almelo blijkt dat 23 procent van de kinderen die op de basisschool zitten wordt gepest. “Dat is bijna een op de vier”, benadrukt Petra. “En deze cijfers zijn gebaseerd op feiten. Als je als club daar een rol in kan spelen om dit percentage te verminderen, zou dat prachtig zijn. Niet alleen leerkrachten hebben een voorbeeldrol, kinderen kunnen ook naar trainers opkijken. Het is belangrijk dat kinderen sporten in een veilig omgeving.”

Grenzen kennen
Petra weet uit ervaring dat pesten niet altijd duidelijk zichtbaar is. “Tussen plagen en pesten zit maar weinig verschil. Het is ook hoe je het zelf ervaart, van beide kanten. Vandaar onze campagne met de hashtag ‘ken je grenzen’. Die grenzen gelden voor de pester en ook voor degene die geplaagd worden. Het is ook niet leuk als je nooit een beurt krijgt of altijd de laatste bent die wordt gekozen.”

Iedereen die wil kan aan de actie deelnemen. “Door met het bord of blaadje #kenjegrenzen een selfie te plaatsen op zijn eigen social media, of die van de vereniging”, legt Petra uit. “Het is makkelijk om zelf uit te voeren. Noi mooier is om als team met je trainer op de foto te gaan. Hoe tof is het dat je eigen vereniging dit in de lucht gooit? We proberen het pesten zo bespreekbaar te maken en bewustwording te creëren. We hopen dat zoveel mensen meedoen door een foto te maken en dit te delen.”

“Wat ik heel mooi vind, is dat ook het online pesten wordt meegenomen in deze campagne. Dat zijn nieuwe ontwikkeling waar de meeste trainers zelf nog niet mee te maken hebben gehad. In groepsapps en online is het voor een trainer of coach nog minder zichtbaar dat iemand buiten de groep valt, of nog erger, wordt gepest.”

Onbeperkt aantal deelnemers
Om de trainers handvatten te geven, houd Sportbedrijf Almelo op maandag 19 april (de landelijk dag tegen pesten) een online bijeenkomst voor trainers en coaches. Patricia Bolwerk van Stichting Stop Pesten verzorgt de bijeenkomst, die van 19.00 tot 20.30 uur plaatsvindt. Voor bestuursleden is de bijeenkomst een week later. Deze wordt geleid door Maaike Pekelharing, eigenaresse van Veiliger Sporten. “De bestuursleden staan voor het beleid binnen een club. Met hen bespreken we hoe zij het beleid kunnen veranderen om pesten en grensoverschrijdend gedrag te voorkomen.”
Beide bijeenkomsten vinden online plaats. “Corona brengt in dit geval dan toch iets positiefs”, grapt Petra. “Laten we voorop stellen dat corona is heel vervelend. Maar normaal kunnen we met een scholing slechts twee keer dertig personen kwijt. Nu de bijeenkomst online plaatsvindt, is het aantal deelnemers onbeperkt. En helemaal tof is dat de bonden aangeven dat ze voor deze bijeenkomst licentiepunten toekennen. Een win-win situatie dus.”
Inschrijven voor de online bijeenkomsten kan via sportbedrijfalmelo.nl. Wanneer verenigingen vragen hebben, kunnen ze contact opnemen met Petra Bruggeman via p.bruggeman@sportbedrijfalmelo.nl.

Petra Bruggeman heeft al verschillende inschrijven van diverse Almelose sportclubs ontvangen. Zelfs meerdere trainers van eenzelfde vereniging. Volgens haar kunnen er nog veel meer deelnemers bij. “Als er iemand in september met vragen komt, hoop ik dat ze dan ook aan de bel trekken. Ook dan blijven we ons inzetten voor een veiliger sportklimaat. Want hoe fijn is het als je als moeder of vader zijnde je kind naar de hockey brengt en dat het er veilig sport? Je moet met sporten mooie herinneringen kunnen maken.”