Algemeen

Ontwikkeling Bornse Maten drukt zwaar op de begroting

Burgemeester Jan Pierik: ‘Vervelend voor de beeldvorming, maar er is niets aan de hand’

BORNE - Er bestaat geen enkele reden tot paniek over de financiële situatie van de gemeente Borne. In een vergelijking over de financiële situatie bij alle Nederlandse gemeenten, kreeg Borne van accountantsbureau DBO het rapportcijfer 3 waarmee het er het slechts voor staat van alle gemeentes met minder dan 25.000 inwoners. Op zich niet verbazingwekkend want de gemeente scoort al jaren laag en volgens wethouder financiën A. Spekschoor zal dat de komende jaren niet anders zijn.

“Het is vervelend voor de beeldvorming”, erkent burgemeester Jan Pierik, “maar er is niets aan de hand. De provincie houdt de gang van zaken in de gaten. Het gerucht dat de curatele voor Borne dreigt, slaat nergens op.”

Plausibele verklaring
Het college ontkent niet dat de gemeente weinig financiële armslag heeft, maar weet ook dat daar een plausibele verklaring voor is. De lening voor de grote voorraad bouwgronden met name voor de ontwikkeling van het plan Bornse Maten. Voordat die allemaal is uitgegeven verlopen er heel wat jaren en al die tijd blijft de exploitatie op de begroting drukken. “Als je dat niet wilt, dan moet je geen grote wijken aanleggen”, stelt wethouder Financiën Arno Spelschoor voor. “Borne heeft ervoor gekozen om gezien de grote vraag dat wel te doen en tot 2030 nog 1000 woningen te bouwen. De grond is in eigendom van de gemeente, maar de uitvoering van de infrastructuur vraagt ook een flinke investering. Daarvoor krijgt Borne een prachtige wijk met veel groen, een Pareltje in Twente.”

Zowel Pierik als Spekschoor wijzen erop dat de vrees dat Borne onder curatele kan worden gesteld, elke grond mist. “Vergeet niet dat Borne als enige kleine gemeente in Nederland een VINEX-locatie heeft toegewezen gekregen!”, memoreert de burgemeester. “Wij halen gewoon onze taken.”

De geplande investeringen van de afgelopen jaren gaan gewoon door. Niets wordt teruggedraaid. “Wij hebben onder meer investeringen in het onderwijs en de sport gepland en die kunnen wij gewoon realiseren. Zelfs forse investeringen zoals voor Sportpark ‘t Wooldrik. Dat gaat voor om en nabij de 18 miljoen euro gewoon door. Rente en aflossing zijn ruimschoots gedekt”, verzekert Spekschoor. “Het handbal- en het Beach Volleybaltoernooi in het kader van Olympics Sport gaan in juni gewoon door. Daarna wordt de oude hal afgebroken en komt er een geheel nieuwe accommodatie.”