Algemeen

Burgemeester Arco Hofland speelt online bingo met jeugd Fakkeldrager

RIJSSEN – Ook bij de protestants-christelijke stichting De Fakkeldrager aan de Enterstraat in Rijssen (jeugd- en jongerenwerk) gaat het in coronatijd anders aan toe dan gewoonlijk.

 

De jongeren konden een paar maanden niet bij elkaar komen en nu komt er heel voorzichtig meer beweging in. “Doordat de omstandigheden en vrijheden worden verruimd, zijn we ook weer meer en meer bezig met ons normale jeugdwerk”, geeft jongerenwerker Arjan Slagman aan. “Na Pinksteren zijn we gestart met de openstellingen op de middagen. Op dit moment nog de maandag-, woensdag- en vrijdagmiddag van 13:30 uur tot 16:30 uur. We hopen dit binnenkort uit te kunnen breiden naar alle middagen van 13:00 uur tot 17:00 uur. Daarnaast zijn we bezig met een plan om te kijken hoe we de avondopenstellingen weer vorm kunnen gaan geven.”

 

Door de huidige ‘anderhalvemeter’ maatschappij is men bij De Fakkeldrager behoorlijk beperkt in wat kan. Wel heeft men hier het voordeel dat men flink wat ruimte heeft in verscheidene zalen. “Het is dus even puzzelen hoe we deze ruimtes het beste kunnen inrichten om één en ander toch goed aan te bieden aan de jeugd en waarbij iedereen zich aan de maatregelen rondom corona kan houden. Op dit moment kunnen we binnen een kleine twintig bezoekers ontvangen in de voorste twee zalen, en het plein. Veel meubilair hebben we verschoven en opnieuw gerangschikt om zo goed en zo kwaad als het kan toch een prettig aanbod te kunnen creëren.”

 

De medewerkers hopen dat ze over niet al te lange tijd hun normale aanbod weer mogen aanbieden. Slagman: “Net voor het coronatijdperk hadden we in de eerste acht weken na nieuwjaarsdag duizend bezoekers over de vloer, en zie nu de dagelijkse stilte in het gebouw. Dat is best raar en jammer. We maken er wel het beste van door wat we opgezet hebben, zoals online bingo. Hierdoor houden we zoveel mogelijk contact met de tieners. Een bijkomende verrijking in dit alles is wel dat we, doordat we de bingokaarten en prijzen aan huis bezorgen, nu meer zicht hebben op wie waar woont, soms extra contact hebben met ouders en zien hoe het leven van de tieners er buiten het jeugdwerk uitziet. Dat is wel gaaf en levert weer gesprekstof op.”

 

Naast online bingo biedt De Fakkeldrager het online FIFA-toernooi aan waarbij met een aantal jongeren een competitie afgewerkt wordt. “De deelnemers die zelf geen PS-4 hebben, krijgen er van ons één te leen voor de wedstrijden. Ook hierbij zien we dat jongeren betrokken zijn en wij toch leuke contacten hebben door ons aanbod. Halve finale en finale zullen we door de verruimingen waarschijnlijk gewoon in onze locatie kunnen houden.”

De diverse online spellen voor de tieners en soms voor gezinnen, lopen nog steeds goed al merken de medewerkers dat het iets minder wordt. “Vrijheden van de jongeren nemen natuurlijk wat toe en we begrijpen goed dat dit daardoor wat minder wordt. Onlangs hadden we weer een gezinsbingo en was burgemeester Arco Hofland te gast in onze locatie. We waren met zo’n 75 mensen online. Enkele weken geleden hadden we met de gezinsbingo zelfs nog een keer het aantal van 120 deelnemers. Wethouder Bert Tijhof kwam toen als gast. Tijdens de bingo met de burgemeester deden we het net even anders als de afgelopen weken. Alle te winnen prijzen werden vooraf ingepakt in dezelfde dozen waardoor de deelnemers niet konden zien wat ze zouden winnen, terwijl er in iedere doos toch een prijs van ongeveer 10,- euro zat. Het enige wat we aan de kleur van het inpakpapier konden zien was dat de prijs geschikt was voor: kinderen, tieners of volwassenen. Een soort blinde bingo dus.”

 

De actie ‘Hart voor anderen’ die onlangs gehouden werd, is ook geslaagd. Ruim 250 hartjes konden (kunnen) worden bezorgd door Stichting Evenmens. Men wil alle sponsoren hiervoor bedanken.