Algemeen

Hondsrugtoren, hoogste gebouw van Drenthe, en Willinkplein

Buitengewoon Bijzonder Buiten Rijssen

RIJSSEN - Ze staan overal in Nederland, zelfs in het buitenland. Opvallende bouwwerken, eyecatchers, in stadscentra en langs snelwegen. Mede gebouwd door Rijssense bedrijven. Rijssense bedrijven bouwen, slopen, realiseren, ontwikkelen en doen mee aan bijzondere projecten op allerlei gebied, ook buiten Rijssen. Deze week in De Week van Rijssen: het allerhoogste gebouw van Drenthe, de Hondsrugtoren in Emmen.

De Hondsrugtoren in Emmen is nu al een niet te missen eyecatcher die gebouwd wordt aan de rand van het centrum. “Een woontoren van 63 meter hoog met in totaal 18 bouwlagen”, vertelt Jan Nijkamp, seniorprojectmanager bij AKOR uit Rijssen.
Drie dagen in de week werkt hij in Emmen, twee dagen in Rijssen. “AKOR is in Emmen met twee grote projecten bezig, die zowel de skyline van Emmen als het centrumplan behoorlijk markeren.” Naast de Hondsrugtoren is dat het Willinkplein in het centrum.

Voor beide bouwprojecten is AKOR de hoofdaannemer. Opdrachtgever is Peter van Dijk projects & investments uit Emmen. 

Hondsrugtoren
De plannen voor de bouw van de Hondsrugtoren ontstonden vier jaar geleden. Procedures, bezwaarschriften en aanpassingen volgden. Begin 2019 ging de bouw van start.
De Hondsrugtoren is een bijzondere toren. Op de begane grond bevindt zich 240 vierkante meter kantoorruimte. Op de eerste zeven verdiepingen bevinden zich per laag vier (huur)appartementen (totaal 28 appartementen). Op de bovenste tien verdiepingen bevinden zich in totaal 16 koopappartementen en drie penthouses. Onder het gebouw is een parkeergarage en een fietsenstalling voor 80 fietsen.

BIM Engineering

In de voorbereiding werd gewerkt met BIM Engineering. Nijkamp: “Voordat we gingen bouwen is het hele gebouw helemaal driedimensionaal in de computer uitgewerkt. Al onze onderaannemers deden dat ook voor hun eigen discipline. Dat koppelen we in de computer middels een virtueel model allemaal aan elkaar: klopt het, past het? Dan pas wordt alles in productie genomen en op de bouwplaats worden alle onderdelen gemonteerd.”

AKOR is hoofdaannemer

Nijkamp: “AKOR is hoofdaannemer en verantwoordelijk voor de totale realisatie van de hele toren. Vanaf het grondwerk, funderingspalen, betonwerk, alle prefab betonwerk en de montage daarvan, installatiewerk, gevelkozijnen, de binnenafbouw van de appartementen (binnenwanden, vloeren, stukadoorswerk, schilderwerk), de liften, het volledige buitenterrein en alle bestratingen. We zijn hoofdaannemer, we doen alles niet zelf, we besteden bepaalde werkzaamheden uit aan vaste onderaannemers, maar zorgen te allen tijde dat we zelf de regie houden.”

Het gebouw heeft inmiddels het hoogste punt bereikt. “De cascobouw is klaar, we zijn op dit moment met de afbouw bezig. Deze is tot en met de elfde verdieping klaar, we zijn nu druk aan het werk met de afbouw van de laatste zes etages.” Eind dit jaar wordt de Hondsrugtoren opgeleverd.”

“Of we eerder zo’n hoge toren gebouwd hebben? Nee, dit is wel de hoogste uit de geschiedenis van AKOR. We hebben wel eerder hoge gebouwen gemaakt, maar niet met deze omvang en deze hoogte.” 

Willinkplein

Willinkplein met Fletcher hotel
In het centrum van Emmen, het Willinkplein, is een ondergrondse parkeergarage gebouwd van zo’n 5000 vierkante meter. “Met daarbovenop in twee bouwlagen 8000 vierkante meter commerciële ruimte.  Daarboven komt nog weer een hotel met 88 hotelkamers. Als slotstuk komt er nog een bouwlaag met twee grote penthouses”, aldus Nijkamp.

Hij vertelt dat de parkeergarage inmiddels opgeleverd en in gebruik is. “De eerste twee commerciële ruimtes zijn inmiddels opgeleverd aan de Rabobank en Dirk van de Broek. Verder komen er binnenkort horecagelegenheden en een casino in. Het hotel wordt begin november overgedragen aan Fletcher. We hopen eind van dit jaar dit hele project klaar te hebben.”

Snel inspelen op ontwikkelingen

Nijkamp: “Dit zijn mooie, bijzondere projecten. Heel groot in omvang allebei, maar afzonderlijk van elkaar ook heel verschillend. Het zijn uitdagende projecten, het is niet zomaar een bouw. Er moest snel ingespeeld worden op onder andere de wisseling van huurders en ontwikkelingen in de markt. Hierdoor vond voor sommige disciplines ontwikkeling en bouw nagenoeg gelijktijdig plaats. AKOR kan, gezien haar ervaringen, hier goed op inspelen. We doen dit met meerdere ervaren teams binnen AKOR. Dit soort projecten kun je alleen maar uitvoeren als er een goede, onderlinge samenwerking is binnen de projectteams. Gezien de omvang en complexiteit van beide projecten ben ik trots op de projectteams hoe wij dit samen realiseren”