Algemeen

Bornse Schaats- en Skeelervereniging is er klaar voor

door Peter van der Molen

BORNE - Als de IJsbaan Twente in Enschede volgende week open gaat, dan zijn de leden van de Bornse Schaats- en Skeelervereniging (BSS) helemaal klaar voor een nieuw seizoen dat tot eind maart zal duren. Bestuurslid en trainster Erika Leusink heeft de voorbije zomermaanden gebruikt om de schema’s en de indelingen rond te maken. De ongeveer 80 leden van de vereniging zijn op de hoogte en kijken uit naar een mooi schaatsseizoen. De schaatsen zijn al uit het vet gehaald.

Toen Erika een jaar of zes geleden langs de ijsbaan in Dronten of Deventer als moeder stond te kijken naar de prestaties van haar kroost, kwam zij erachter dat de kids zich eigenlijk helemaal zonder coach moesten zien te redden. De voormalige hardlooptrainster is toen bij de Koninklijke Nederlandse Schaats Bond (KNSB) een cursus gaan volgen en is zich met de opleiding gaan bemoeien.

Het schaatsvirus kreeg haar helemaal te pakken toen Bornse ondernemers een paar jaar geleden voor de decembermaand een kunstijsbaantje in Borne lieten aanleggen. Samen met haar vriendin en mede–bestuurslid Vera Kroeze ging zij voor BSS net als bij het zwemmen ABC’ tjes houden.

‘Beginnelingen konden eerst een A–diploma halen en als zij wat gevorderd waren een B en later een C diploma. Dat heeft toen voor een geweldige aanwas van de vereniging gezorgd’, kan Erika zich nog herinneren.

Gezien de klimaatontwikkelingen is de kans om op natuurijs te schaatsen steeds kleiner geworden. Hoewel daar ook het nodige aan de hand is, kunnen de leden voorlopig voor hun trainingen nog op maandag, woensdag en vrijdag op de binnen en buitenbaan in Enschede terecht. De weekeinden worden in principe gebruikt voor het houden van wedstrijden.

Aan het samenstellen van de groepen wordt veel aandacht besteed. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar een vergelijkbaar niveau binnen een groep, vriendjes en vriendinnetjes. Voor elk niveau is een trainer beschikbaar. Samen met Vera worden alle plussen en minnetjes doorgenomen om tot een evenwichtige samenstelling van de groepen te komen.

‘Als volgende week met de trainingen wordt begonnen, is goed te zien wie in de zomer heeft door getraind en wie niet. Onder de paraplu van BSS bestaan daar meerdere mogelijkheden voor zoals skeeleren, wielrennen, mountainbiken en droog trainer. Op donderdagavond houden wij een speciale droog training bij de Blauw Witters met zo’n 30 deelnemers. Wij kijken vooral wat de jeugd zelf mooi vindt. Dat houdt ze gemotiveerd. Voor de verschillende disciplines die wij bieden hebben wij goede contacten met andere verenigingen uit de regio. Wij versterken elkaar daarmee.'

Een andere manier om die motivatie vast te houden bestaat uit het houden van wedstrijdjes. Daarbij worden bijvoorbeeld de tijden geregistreerd en zijn er pluimen bij het behalen van een persoonlijk record.

Wat BSS volgens Erika uniek maakt is de laagdrempeligheid. Alle materialen kunnen gehuurd worden zodat de deelnemers geen grote investeringen hoeven te doen. De schaatsen kunnen gehuurd worden, de schoenen, de fietsen evenzo en de speciale vereniging outfit evenzeer. Voor elke discipline is er een eigen outfit met daarop de namen van de sponsors. Nieuwe leden kunnen op elk moment instromen en krijgen dan gratis drie proeflessen waarna zij kunnen beslissen wat zij willen. Aanmelden en informatie kan via: info@schaatsenborne.nl.

Vera geeft aan dat de bijna 80 jarige Bert de Groote een belangrijke rol binnen de vereniging heeft, want hij verzorgt het materiaal en is daar zeer stipt in. Als er bijvoorbeeld in het weekeinde wedstrijden worden gereden, worden vrijdag de schaatsen allemaal naar Bert gebracht die ze nakijkt en slijpt waarna ze zaterdag allemaal weer kunnen worden opgehaald.

‘Een keer per jaar gaan wij naar Thialf voor het houden van wedstrijden en houden de tijden bij. Die jonge gasten zijn maar wat trots als zij daar op de borden naast de namen van Sven Kramer en Irene Wust hun naam zien staan. Dat hoeft niet bij dromen te blijven, Ons voormalig lid Joy Beune drukt nu ook haar neus aan het wereldvenster.’