Algemeen

Bornse Bo ter Braak verovert plaats op landelijke kieslijst voor CDA

BORNE – Een bijzonder moment voor de Bornse Bo ter Braak. Het CDA-raadslid heeft een plek weten te bemachtigen op de landelijke kieslijst van haar partij. Ze staat op de 45e plek op de conceptlijst. De 31-jarige Bo heeft al vanaf haar jeugd interesse voor de politiek.

“Ik heb eigenlijk altijd al de interesse voor politiek gehad. Mijn vader was vroeger al raadslid, in eerste instantie bij de VVD en later bij een eigen partij”, zegt Bo, die na jaren rondzwerven in verschillende plaatsen weer in Borne woont. “Ik ben een paar jaar geleden weer in Borne terechtgekomen en heb toen gekeken welke partij het beste bij mij past, dat werd uiteindelijk het CDA. Dat is echt een heel mooie middenpartij.”

Waarom de politiek in?
Bo mistte mensen die opkwamen voor jongeren en jonge gezinnen, vandaar dat zij een plek bij de politiek wilde. “Al van kinds af aan, had ik al door hoe boeiend de politiek kan zijn. In mijn jeugd en de jaren daarna miste ik een stem voor mijn doelgroep, omdat naar mijn gevoel er veelal 60+ers in de gemeenteraad zitten. Daarom wilde ik maar al te graag opkomen voor jongeren en jonge gezinnen.” 

CDA
“Het CDA is echt de partij van de samenleving. Wij staan ervoor om niet alleen dingen te zeggen en roep, maar om het ook uit te voeren. Wij vinden dat niet alleen de regering of gemeente alles moeten bepalen maar de samenleving. Het huidige verkiezingsprogramma: ‘Zorg voor Elkaar’, sluit aan bij ons motto: ‘Samen Sterker’. De uitgangspunten van het CDA Rentmeesterschap (verbondenheid), Gespreide verantwoordelijkheid (maatschappelijk initiatief), Publieke gerechtigheid en Solidariteit sluiten aan bij waar ik voor sta”, zegt Bo.

 Plek op de landelijke kieslijst
“In eerste instantie kreeg ik plek 46 toegewezen, maar Rick Brink uit Hardenberg heeft zijn plek afgestaan. Daarom ben ik doorgeschoven naar de 45e plek op de conceptlijst”, zegt Bo, die nog lang niet zeker is van haar plaats. “In principe kan er nog heel veel veranderen, dit is nog maar de advieslijst.” Op 12 december bepalen alle CDA-afdelingen en leden wat de definitieve lijst wordt. 

Twentenaren in de politiek
Waar er in het verleden niet vaak Twentenaren in de politiek te vinden waren, is dat nu meer geworden. Zo zijn Ank Bijleveld en Pieter Omtzigt bekende namen met Twentse ‘roots’. Dit jaar zouden er zeven Twentse kandidaten zijn, maar dat zijn er zes geworden na het besluit van Rick Brink. “We willen meer naar regiopolitiek. Ik wil zeker vanuit de regio spreken, maar niet alleen vanuit Twente, maar ook vanuit de Achterhoek. Daar staat geen enkele kandidaat van op de lijst. Die wil ik wel meenemen in mijn campagne.”

‘Geen echte politica’
Als het aan Bo ligt, is ze geen echte politica. “Ik ben nuchter en blijf lekker mezelf. Ik zeg wel vaak: ‘What you see, is what you get’. In de kamer zou ik ook zo willen blijven. Ik sta voor wat ik zeg”, vervolgt Bo. “Al weet ik natuurlijk niet hoe ik ga worden, maar ik ga wel mijn uiterste best doen om mezelf te blijven. Ik hou niet van valse beloftes.”

Richten op de politiek
Voorlopig is Bo niet te vinden op de arbeidsmarkt zo laat ze weten. Ze werkte eerder op het HR-vakgebied, maar heeft momenteel alleen tijd voor de politiek. “Als ik in de kamer wil komen, moet ik daar actief mee bezig zijn. Het werk als raadslid gaat natuurlijk gewoon door, zo zijn we druk om de begroting sluitend te krijgen en liggen er heel veel uitdagingen, omdat er best weinig geld beschikbaar is. We moeten echt wikken en wegen wat we wel en niet kunnen doen. Maar die werkzaamheden mogen niet ten koste gaan van mijn campagne voor de kamer”, besluit Bo. 

Kijk voor de hele lijst van kandidaten op cda.nl/kandidaten