Algemeen

Boekenmaatjes gezocht

OOTMARSUM - De bibliotheek in Ootmarsum is weer ‘open’. Het woord ‘open’ dekt echter niet de lading. Op maandag – en woensdagmiddag is er de mogelijkheid om de gelezen boeken in te leveren en de gereserveerde boeken op te halen. “Daar zit nu net het probleem, want met name bij het reserveren van boeken, merk ik dat veel oudere mensen afhaken,” vertelt bibliothecaris Jan Vrugteveen. “Een grote groep vaste bezoekers komt niet meer en ze lezen vermoedelijk veel minder boeken.

Juist in deze Coronatijd is een boek lezen een mooie afleiding. Dat doet me pijn. Door de maatregelen mogen ze in de bieb geen boeken uitzoeken.  Daarnaast hoor ik regelmatig van ouderen dat ze moeite hebben om boeken via de website te reserveren. Laatst heb ik nog een mevrouw geholpen een account te maken, maar eenmaal thuis lukte het haar niet. Ik ben bang dat dit voor meer ouderen geldt. Daarom zijn we op zoek naar boekenmaatjes, die deze groep senioren wil helpen om toch aan boeken uit onze bibliotheek te komen.”

Meld je aan
Jan Vrugteveen ziet het wat dat betreft al helemaal voor zich. De tassen met boeken staan klaar in de bieb, waarna de boekenmaatjes deze ophalen en rondbrengen naar de adressen waar de ouderen wonen. Verder hoopt de bibliothecaris dat jongeren senioren ook kunnen helpen met het online reserveren van de boeken. “Met boekenmaatjes kunnen we onze oudere medemens uit hun isolement halen. Even dat contact met elkaar om samen boeken te reserveren en deze in een later stadium op de bieb op te halen om ze vervolgens bij de ouderen af te geven. Bij het afgeven onderling een nieuwe afspraak maken om de boeken in te leveren en een nieuw pakket met boeken mee te nemen,” geeft Vrugteveen de beoogde werkwijze weer.
Belangstellenden, die boekenmaatje willen worden, worden gevraagd om zich in de bibliotheek Ootmarsum bij Jan Vrugteveen te melden. “Jongeren en jongere ouderen zijn van harte welkom om boekenmaatje te worden. Het is echt heel dankbaar werk en misschien kennen de beoogde boekenmaatjes zelf wel iemand, die moeite heeft om boeken te reserveren of op te halen bij onze bieb.”

Om het allemaal goed op elkaar in te laten grijpen, hoopt Jan Vrugteveen ook dat de senioren, die graag boeken willen lenen van de bieb, zich te melden. De bibliothecaris wil de boekenmaatjes ‘koppelen’ aan de ouderen, die de gang naar de bieb niet kunnen of durven maken in deze Coronatijd.
 “Op deze wijze denken we ‘de loop’ in de bibliotheek er weer in krijgen, want door de Corona is het juist voor onze ouderen heel lastig om zelf fysiek boeken uit te zoeken. We zoeken echt naar alternatieven en hopen dat Boekenmaatjes zich willen melden. Dat is voor iedereen een win-win situatie en daarmee helpen we de senioren ook voor een deel uit hun isolement,” benadrukt Jan Vrugteveen het sociale belang van Boekenmaatjes.
 Mensen, die geïnteresseerd zijn, kunnen zich aanmelden per telefoon 0541-291446 of via de website www.bibliotheekdinkelland.nl. Maar ook op maandag – en woensdagmiddag tussen 13.30 uur en 16.30 uur is Jan Vrugteveen of één van zijn medewerkers in de bibliotheek aan het Kerkplein 9 in Ootmarsum aanwezig. “Het zou echt prachtig zijn als we met Boekenmaatjes onze senioren weer kunnen laten lezen op de manier, zoals ze dat gewend zijn,” besluit de immer enthousiaste Ootmarsumse bibliothecaris.    
Foto: Hanneke Spermon