Algemeen

Blije gezichten bij basisschool Step! dankzij boek cadeau

ALMELO - Allemaal blijde gezichten vorige week donderdag bij basisschool Step! Deze leerlingen ontvingen als eerste de kinderboeken uitgereikt voor het KEPA project. Uit een speciale boekenbakfiets haalden de wethouders en Jan Martin van Rees (cultuur) en Alex Langius (onderwijs) de boeken tevoorschijn.

De boeken zijn een cadeau van Kunst Educatie Platform Almelo (KEPA). Vanuit dit platform worden cultuureducatieactiviteiten voor het primair onderwijs in de gemeente Almelo georganiseerd en gecoördineerd. Anouk Snellink is vanuit Kaliber Kunstenschool erbij betrokken. “Normaal gaan de kinderen een keer in het schooljaar naar Hof 88 of de bibliotheek. Afgelopen jaar was dat door corona en de daarbij behorende maatregelen niet mogelijk. We konden dat zo laten of ervoor zorgen dat we juist in een jaar dat er weinig is geweest een actie opzetten. We hebben net ons nieuwe beleidsplan opgesteld voor de komende vier jaren, waarbij taal centraal staat. Zo is het idee ontstaan om een mooi boek cadeau te doen.” 

Ellen Lamberts van bibliotheek Almelo mocht uiteraard niet ontbreken bij deze overhandiging. “Door corona konden veel dingen niet, maar een boek lezen en geven kon wel. En het zijn heel veel boeken die we weg gaan geven; wel zesduizend! We hopen dat je het boek mee naar huis neemt en deze vakantie gaat lezen, voorlezen of laat voorlezen”, sprak ze de kinderen toe. 

Voor de officiële uitreiking steekt een van de leerlingen uit groep 3 haar vinger in de lucht. “Ik lees al groep 5”, zegt ze trots.

Uit een fietskar versierd met boeken en ballonnen halen de wethouders Van Rees en Langius de boeken. De groepen 1, 2 en 3 krijgen het boek Max en de Maximonsters van Maurice Sendak, groep 4 De Husselrace van Mirjam Oldenhave. Groep 6, 7 en 8 kregen De brief voor de koning van Tonke Dragt. Voor de leerlingen van groep 5, die Het slijmboek van Annet Jacobs kregen, was er een extra verrassing. De Almelose schrijfster was naar de basisschool gefietst om deze leerlingen zelf haar boek, uiteraard gesigneerd, te kunnen overhandigen. Voor het schrijven van dit boek heeft Annet vele slijmrecepten doorgespit: fluffy slijm, slijm met glitters, eetbaar slijm, noem het maar op. Het resulteerde in een spannend en superslijmerig avontuur voor kinderen. “Het past helemaal bij de belevingswereld van de kinderen. Slijm is een grote hype. Als ik alleen een receptenboek zou maken, is dat niet zo spannend. Maar maak je er een spannend verhaal omheen, dan zet het kinderen aan het lezen.” 

En dat is precies de bedoeling van dit cadeau: kinderen aan het lezen zetten. En dat benadrukte wethouder Van Rees nog eens. “Het is belangrijk dat de jeugd leert lezen en plezier heeft in lezen. Je ziet tegenwoordig dat het steeds moeilijker is om een boek te pakken en te gaan lezen. Een telefoon en de televisie zijn leuker. We hopen met het uitreiken van de boeken zo de kinderen toch te stimuleren te gaan lezen.” 

De overige Almelose basisscholen hebben eveneens de boeken ontvangen en uitgedeeld aan hun leerlingen. Daarnaast is er een lesbrief verstuurd met een aantal verwerkingssuggesties bij ieder boek en video’s. In een van de filmpjes lis Tuana Kale, leerlinge van basisschool Step!, te zien. Zij heeft al een stuk mogen lezen uit De brief voor de koning. “Het is ene heel erg spannend en leuk boek”, zei ze enthousiast tegen haar mede-leerlingen.

Na de schoolvakantie staan er meer culturele projecten op stapel. Het Kunst Educatie Platform Almelo (KEPA) start dan met een nieuw beleidsplan voor alle basisscholen in de gemeente Almelo met het thema Taal. De basisscholen, gemeente Almelo en culturele instellingen werken samen in KEPA. De bedoeling is om kinderen te laten kennismaken en te laten genieten van muziek, dans, theater, literatuur, maar ook de taal van het verleden via erfgoededucatie en taal voor de toekomst, via multimedia centraal staat. Kinderen maken kennis met kunst en cultuur en daarmee met hun eigen mogelijkheden op dit gebied.