Algemeen

Bibliotheekabonnementen naar Voedsel- en Speelgoedbank

ALMELO - De nominatie van de Almelose bibliotheek voor de Beste Bibliotheek van Nederland Award heeft nog een klein staartje gekregen. Vorige week werden ruim tweehonderd bibliotheekabonnementen aangeboden aan de voorzitters van de Voedselbank en Speelgoedbank. 

Joris Kemps (midden) overhandigt de bibliotheekpassen aan Lieneke Bolhuis van de Speelgoedbank en Henny Ganseman van de Voedselbank.

“We hadden toen een actie ingezet: voor iedere tien stemmen die we ontvingen werd een gratis jaarabonnement gegeven aan iemand die het niet kan betalen. De overhandiging van de kaarten is de afronding van de actie”, legt Joris Kemps, directeur van bibliotheek Almelo uit. “We willen graag een link leggen tussen de nominatie en dat we er voor de stad zijn. Een koppeling dat als je je stem uitbracht ook iets voor de stad terug doet.”

De abonnementen worden gegeven aan volwassen klanten van de Voedselbank en Speelgoedbank. “Het lidmaatschap voor de bibliotheek is niet duur, voor kinderen tot en met 18 jaar is het zelfs gratis”, benadrukt Kemps. “Maar met een kinderabonnement kun je geen volassen boeken lenen. Almelo telt genoeg gezinnen die geen geld hebben voor een lidmaatschap en het is wel heel duurzaam om toch te kunnen lezen.” 

Toename voedselpakketten

Met een volle hand vol kaarten die recht geven op een gratis jaarabonnement kwam Kemps woensdag naar de Sint-Egbertuskerk, waar de Voedselbank Almelo is ondergebracht. Honderd vrijwilligers zorgen er wekelijks voor dat er 270 pakketten kunnen worden uitgedeeld. Henny Ganseman, voorzitter van Voedselbank Almelo: “In vier maanden tijd zijn we van 170 naar 270 pakketten gegaan. Dat kan gelukkig nog prima, we slagen er nog steeds in om dat in een paar uur in elkaar te zetten. Mede doordat de vrijwilligers het doordeweeks voorbereiden. Maar het is een flinke stijging.” Een toename die ook bij de andere twaalf voedselbanken in Twente en Salland merkbaar is. Ganseman geeft aan dat het percentage tussen de dertig en vijftig procent ligt. In Almelo is ruim 40 procent 1-persoons gezinnen dat aanklopt bij de Voedselbank.

Joris Kemps en Lieneke Bolhuis van de Speelgoedbank kregen een korte rondleiding door de Sint-Egbertuskerk, terwijl Ganseman het een en ander toelichtte. “Een gezin gaat met minimaal 25 eenheden weg, waarvan zestig procent in de schijf van 5 valt. In het verleden hadden we het streven dat daar minimaal drie complete maaltijden mee gemaakt kunnen worden. Dat principe hebben we los moeten laten, want we weten niet wat we binnen krijgen. Alles wat wij weggeven wordt ons geschonken.”

Rond de feestdagen wordt geprobeerd ook iets speciaals in de pakketten te stoppen. De bibliotheekabonnementen zijn dus een mooi cadeau in deze toch al zware tijden.

Ook Lieneke Bolhuis gaat klanten van de Speelgoedbank blij maken met dit cadeau. “Ook wij zien de afgelopen maanden een toename van klanten. We hebben ruim driehonderd kinderen in beeld. Er zijn vele donaties geweest en er is ook veel uitgedeeld met het oog op 5 december.”

Vernieuwing bibliotheek

Bibliotheek Almelo was genomineerd voor de Beste Bibliotheek van Nederland Award. Op 1 november was de prijsuitreiking bij de NBD Biblion in Zoetermeer. Helaas ging niet Almelo maar de bibliotheek van Hoogezand er met de hoofdprijs vandoor. Toch kijkt Kemps tevreden terug. “Het is een mooie stimulans, die bevestigt dat we op de goede weg zijn. We willen in Hoogezand kijken om daar inspiratie op te doen.” Want er zijn al plannen om de Almelose bibliotheek de komende jaren nog beter te maken. “We willen heel graag de inrichting vernieuwen, een andere indeling waarbij een belangrijke functie is weggelegd dat mensen elkaar ontmoeten in de bibliotheek. Activiteiten zullen steeds belangrijker worden. Ons Designlab is gestart en daar hebben we meer ruimte voor nodig op de vloer. Dat vereist een andere opstelling van de kasten en afdelingen. Een project dat veel geld en tijd kost.”