Algemeen

Bezoekers schaapheerdersdag zuchten onder hitte

NIJVERDAL/HAARLE – De schaapscheerdersdag afgelopen zaterdag bij schaapskooi Twilhaar is door de hitte niet geworden wat de organisatie er van verwachtte. Er was een klein marktje met biologische producten en wat andere kramen.

“Waar we al bang voor waren, toen we de weerberichten voor zaterdag hoorden, gebeurde”, zegt de secretaris van de Stichting Schaapskudde Sallandse Heuvelrug. “We hadden best veel publiciteit van te voren. Maar er kwamen heel weinig bezoekers. En dat is jammer. Zeker ook voor herder André Kühn en zijn team en de anderen die er veel werk ingestoken hadden.”

Bij de stichting vermoedt men dat niet alleen de verstikkende hitte de schuld heeft. Er waren ook nog voetbalteams die kampioen waren geworden en dan gaan ouders met kinderen eerder daar naar toe. “In 2019 hadden we precies hetzelfde. Ook toen was het heel warm.”

De schapen waren overigens wel blij dat ze van hun warme vacht af waren. Die huppelden gauw de weide weer in. Staatsbosbeheer had een grote tent neer gezet zodat de schaapscheerders hun werk niet in de volle zon hoefden te doen.

Afgelopen zaterdag zijn vijfhonderd schapen van hun warme winterjas ontdaan. De scheerders gingen dinsdag door met hun werk, maar zonder het randgebeuren.

De volgende publieksactiviteit van de Stichting Schaapskudde Salandse Heuvelrug staat in de herfst op de agenda. “Voorlopig doen we met de vrijwilligers de normale onderhoudswerkzaamheden in en rond de schaapskooi. En de dag van zaterdag heeft ons een nieuwe donateur opgeleverd.”

Uw reactie