Algemeen

Bevrijdingsconcert verbindt in vrijheid

door Peter van der Molen

Borne - Enkele honderden zanglustigen hebben gehoor gegeven aan de uitnodiging van het Borns Kleinkoor (BK) om samen op de avond van 5 mei een Groot Borns Vrijheidskoor te vormen en liederen te zingen voor Vrijheid, Vrede en Verbinding. Het BK greep dit concert aan om haar 80-jarig bestaan te vieren samen met bevriende koren en het publiek.

Al ruim voor zeven uur – het moment waarop het inzingen zou beginnen – daalde al een wolk van nostalgie neer op het plein voor Kulturhus De Bijenkorf. Het individueel neuriën klonk zelfs als het zoemen van een zwerm bijen. Maar op het afgesproken tijdstip maakte dirigent Bram van der Beek daaraan een einde en begon het serieus rekken en strekken van de stembanden met lang aangehouden ooooh’s, aaaah’s, lalalala’s en ademhalingsoefeningen.

Hoewel het Bevrijdingsconcert ter ere van de bevrijding van de bezetter werd gegeven, werd toch ook genoten van de herkregen vrijheid na de corona –beperkingen. Twee jaar lang was het samen zingen geen optie en nu het weer kon maakten velen van die gelegenheid gebruik.

De dirigent besteedde veel aandacht aan het juist uitvoeren van het lied One Day van Matisyahu met daarin de bede dat er op een dag niet meer gevochten mag worden, dat er geen oorlog meer zal zijn. Een bede die gezien die recente ontwikkelingen in Oekraïne nog steeds niet verhoord is. Toch blijft die hoop leven gezien het enthousiast gezongen We shall overcome, we shall live in peace en Happy days are here again.

De emoties kwamen bij de overwegend oudere deelnemers wat dieper binnen bij het zingen van evergreens als Lilli Marleen en Sag mir wo die Blumen sind (beiden bekend geworden door Marlene Dietrich). Maar de nummer een van het concert was zonder meer We’ll meet again waarmee Dame Vera Lynn (1917 – 2020) Sweethart of the Forces wereldwijde roem vergaarde. Het lied dateert uit 1939, de tijd van de mobilisatie. Soldaten vertrokken naar het front en niemand wist of men elkaar nog terug zou zien. De onlangs overleden tekstdichter Jan Rot heeft daar een bijzondere vertaling van gemaakt.

We’ll meet again zet inmiddels al geruime tijd het slotaccent op het jaarlijkse Bevrijdingsconcert op de Amstel in Amsterdam, maar in Borne zongen de honderden deelnemers het met minstens evenveel intensiteit.

Hoewel uitgenodigd, ontbraken Oekraïense deelnemers wegens een ‘overladen agenda’.

 

Uw reactie