Algemeen

Beste Buur Bokaal naar verbinders in Het Loo Wierden: Jan en Roos Bosch

WIERDEN – Jan en Roos Bosch zijn de trotse inwoners van de gemeente Wierden, die dit jaar gelauwerd zijn als 'Beste Buur'. Ze kregen zaterdag 26 september, op Nationale Burendag, de bijbehorende 'Beste Buur Bokaal' uit handen van John Olde Olthof van woningcorporatie Reggewoon. Burgemeester Doret Tigchelaar sprak bemoedigende woorden. Hun warme inzet voor de buurtbewoners in de wijk Het Loo te Wierden is op deze wijze nog eens extra benadrukt. Enkele buren hadden het initiatief genomen om het echtpaar te nomineren voor de bokaal. Behalve het beeldje zelf, wordt later dit jaar ook een bankje in de wijk geplaatst, om zo het noaberschap en het samen buurten nog eens extra aangenaam te maken.

Het is inmiddels de derde editie van deze 'Beste Buur'-verkiezing, waarbij inwoners van een gemeente hun waardering kenbaar mogen maken voor een medebewoner. Een jury kiest uiteindelijk uit alle inzendingen een winnaar. In de beginperiode werd de bokaal alleen in het werkgebied van woningcorporatie Reggewoon, de initiatiefnemer, uitgereikt. Inmiddels is het een regionaal succes en zijn ook inwoners van de gemeenten Almelo, Borne, Dinkelland, Enschede, Hengelo, Hof van Twente, Oldenzaal, Rijssen-Holten en Twenterand gewaardeerd. De samenwerkende partijen zijn het erover eens dat een sociaal, veilig en actief leefklimaat van belang is om langer thuis te blijven wonen. Een prettig leefklimaat helpt immers tegen vereenzaming en draagt bij aan Twents noaberschap.

Uit de gemeente Wierden stroomde dit jaar veertien aanmeldingen binnen bij organisator Reggewoon. Uiteindelijk kregen Jan en Roos Bosch de eer en bijbehorende waardering. Namens woningcorporatie Reggewoon was directeur-bestuurder John Olde Olthof en burgemeester Doret Tigchelaar aanwezig bij de uitreiking van de Beste Buur Bokaal, als symbool voor het nog te plaatsen bankje in de buurt. Daarnaast kreeg het echtpaar een dinercheque en een grote bos bloemen (die ook de overige genomineerden voor de bokaal deze zaterdag aan huis mochten ontvangen).

“Bij deze prijs gaat het om ‘de stille kracht’ die vaak voor iedereen klaar staat en het verdient om gewaardeerd te worden”, sprak Olde Olthof in Wierden. “Het is van groot belang dat samen leven en samen wonen gestimuleerd wordt. Het winnende echtpaar laat dit door hun inzet voor hun buren elke dag weer zien. Dat bleek ook uit de lovende woorden in de aanmelding. Ze worden gezien als de verbinders in de buurt, actieve mensen met grote zorg voor betrokkenheid en omzien naar elkaar. Zij hebben er voor gezorgd dat buren elkaar beter hebben leren kennen in een relatief korte tijd.”

Buurtbewoonster Henriette Slijkhuis heeft de twee namens de buurt aangemeld. “Je gunt ze dit echt van harte. Zij hebben er voor gezorgd dat de sfeer in de buurt heel goed is geworden. De nieuwjaarsborrel begin dit jaar is eigenlijk de start van dit alles. Inmiddels is er een vrijdagmiddagborrel en komen we elke woensdagmiddag (met name de vrouwelijke buurtbewoners) bij elkaar. Dan gaan we creatief aan de slag. Zo hebben we in de zomerperiode beeldhouwwerken gemaakt, lekker met z'n allen hakken in steen! Zodra het weer wat slechter wordt, gaan we naar binnen om te schilderen. Jan en Roos zorgen er voor dat we daar met z'n allen heel veel plezier aan beleven. Het gaat er niet zozeer om dat je iets moet presteren, het gaat er om dat je met z'n allen wat moois maakt: creatief bezig zijn en met elkaar betrokken zijn .”

Jan en Roos zijn echt overdonderd door het geheel. “Totaal onverwacht dit, wat mooi. Het lijkt wel of we weer gaan trouwen haha”, zegt Roos naar aanleiding van alle positieve aandacht. “Ik vind het een heel lief gebaar. Er is bij meerdere bewoners in de buurt van alles gebeurd. Elk huis heeft z'n kruis, maar door open en eerlijk naar elkaar te zijn, is nu het gevoel gecreëerd dat we er samen voor kunnen gaan. Er is onderling begrip ontstaan en je weet wat er speelt bij je buren.” Jan beaamt dat: “Je laat elkaar in je waarde en toont respect voor elkaar.”