Algemeen

Beste Buur Bokaal naar Henk en Ria van Braam

Zorg en aandacht voor 89-jarige buurvrouw wordt gewaardeerd

NIJVERDAL – Klaar staan voor de ander, zonder dat je daar zelf erg in hebt. Henk en Ria van Braam uit Nijverdal zien het niet als een plicht, maar gewoon als vanzelfsprekend: “dat zorgzame, dat zit er gewoon in!”. Het echtpaar is zaterdag 26 september tijdens Nationale Burendag verrast met de Beste Buur Bokaal. Joke Benhadda heeft de twee genomineerd, omdat ze altijd klaar staan voor haar 89-jarige moeder Bertha Hofstede, de buurvrouw van Henk en Ria. Directeur John Olde Olthof van woningcorporatie Reggewoon en burgemeester Anneke Raven van de gemeente Hellendoorn waren bij het moment suprême aanwezig.

Het is inmiddels de derde editie van deze 'Beste Buur'-verkiezing, waarbij inwoners van een gemeente hun waardering kenbaar mogen maken voor een medebewoner. Een jury kiest uiteindelijk uit alle inzendingen een winnaar. In de beginperiode werd de bokaal alleen in het werkgebied van woningcorporatie Reggewoon, de initiatiefnemer, uitgereikt. Inmiddels is het een regionaal succes en zijn ook inwoners van de gemeenten Almelo, Borne, Dinkelland, Enschede, Hengelo, Hof van Twente, Oldenzaal, Rijssen-Holten en Twenterand gewaardeerd. De samenwerkende partijen zijn het erover eens dat een sociaal, veilig en actief leefklimaat van belang is om langer thuis te blijven wonen. Een prettig leefklimaat helpt immers tegen vereenzaming en draagt bij aan Twents noaberschap.

 

Vanuit de gemeente Hellendoorn stroomde dit jaar elf aanmeldingen binnen bij organisator Reggewoon. Uiteindelijk kregen Henk en Ria van Braam de eer en bijbehorende waardering. De Beste Buur Bokaal staat ook symbool voor het nog te plaatsen bankje in de buurt. Daarnaast kreeg het echtpaar een dinercheque en een grote bos bloemen (die ook de overige genomineerden voor de bokaal deze zaterdag aan huis mochten ontvangen).

 

“Bij deze prijs gaat het om ‘de stille kracht’ die vaak voor iedereen klaar staat en het verdient om gewaardeerd te worden”, laat Olde Olthof weten. “Het is van groot belang dat samenleven en samenwonen gestimuleerd wordt. Het winnende echtpaar laat dit door hun inzet voor hun buren elke dag weer zien. Dat bleek ook uit de waardering voor de familie Van Braam in de aanmelding. Ze staan altijd klaar voor hun buurvrouw, ze mag altijd bellen voor hulp, maar nog belangrijker is de persoonlijke aandacht: het bezoekje, praatje en luisterende oor.”

 

Dochter Joke Benhadda heeft de twee uiteindelijke genomineerd namens alle familieleden. “Bertha is 89 en woont nog steeds zelfstandig en dat is voor een groot deel te danken aan haar buren. Ze kan elk moment van de dag bellen als ze hulp nodig heeft en daar waar de thuishulp niet aan toekomt, doen zij voor haar! Ook bij ziekte staan ze direct klaar. Wat voor hen niet meer dan normaal is, is zeker niet voor iedereen vanzelfsprekend. Alle persoonlijke aandacht die ze haar geven dragen zeker bij aan de kwaliteit van haar leven! Als alle buren zo zouden zijn, dan zou de wereld er heel anders uit zien en konden er veel meer mensen thuis blijven wonen.”

 

Henk en Ria zijn vereerd, maar zien het als vanzelfsprekend. “Zo belangrijk zijn we nou ook weer niet”, meent Henk. Maar daar denkt buurvrouw Bertha toch echt anders over. Ze woont sinds 1969 in de wijk Noetsele en heeft sinds 1992 Henk en Ria als fijne buren. “Ze bint d'r altied veur mie”, vertelt Bertha met een sappig Twents accent. “Ik heb in juli van dit jaar een herseninfarct gehad en dankzij hun zit ik hier nog. Ik heb niet op die noodknop gedrukt die ik om heb hangen, maar ben zelf nog naar de telefoon gekropen om de buren te bellen! Door hun snelle optreden ben ik nagenoeg helemaal weer de oude. Ik heb alle vertrouwen in Henk en Ria. Ik wil heel graag alleanig hier blijven wonen en zonder hen zou dat echt niet kunnen!”