Algemeen

Begraafplaats Weerselo flink opgeknapt

WEERSELO - Inmiddels ruim een jaar geleden is de tuinploeg begonnen met het herinrichten van de begraafplaats. Hiervoor is een compleet plan opgesteld welke vervolgens door de vrijwilligers van de tuinploeg begraafplaats Weerselo wordt uitgevoerd. Onderdeel van het plan is onder andere de aanleg van een uitstrooiveld.

Begraafplaatsbeheerder Ingrid Voost: “We zien dat er steeds minder behoefte is tot begraven en dat deze verschuift naar cremeren waarna de urn wordt bijgeplaatst in de urnenmuur. De urnenmuur vraagt minder onderhoud en geeft nog steeds een plek waar nabestaanden naar toe kunnen komen om te gedenken en een bloemetje te plaatsen. Het uitstrooien van de as wordt op andere begraafplaatsen al steeds vaker gedaan. Ook in Weerselo begon deze vraag te komen. Daarom hebben we aan deze wens willen voldoen en een uitstrooiveld aangelegd. Uitstrooien is de laatste mogelijkheid om toch nog een plek te hebben om te bezoeken waar de as van de overledene is uitgestrooid op “eigen Weerselo bodem”, zonder dat de nabestaanden enige vorm van onderhoud hoeven te plegen. Het uitstrooien van de as is nu dus ook mogelijk in Weerselo.”

De begraafplaatsbeheerder Ingrid Voost zal hierin de nabestaanden begeleiden. Een bescheiden naamplaatje herinnert eenieder eraan waar de overledene is uitgestrooid. Tijdens de aanleg van het uitstrooiveld, kwam een mooie plek vrij welke zeer geschikt bleek voor een gedenkmonument. Dit gedenkmonument staat centraal voor alle overledenen welke op enige manier op de begraafplaats Weerselo aanwezig zijn. Ingrid: “Het monument bestaat uit een samenspel van antracietkleurig graniet met kleurige glaskunst. Een oplettend oog ziet dat het de vormgeving van onze kerk heeft. De kleurspeling van het glaskunstwerk geeft eenieder die het monument bezoekt de vrijheid om er iets in te zien. We stellen dus niet één betekenis. Het gedenkmonument is daarmee een prachtige aanwinst voor onze begraafplaats. We hopen dat de bezoekers van de begraafplaats er eveneens veel steun en rust zullen vinden.”

Het algeheel ontwerp en graniet is verzorgd door Nieuwkamp Natuursteen in Borne. Het glaskunstwerk is ontworpen en gemaakt door Ellen Kleine Schaars, Glaskunst Tubbergen.

Ine Flinkers