Algemeen

Basisschool Op Weg 50 jaar; een week lang niet leren maar feesten!

HAARLE – “Je hebt als kind toch geluk als je naar deze fijne basisschool kunt gaan”, zegt directeur Agnes Ligtenberg terwijl ze vol trots een rondleiding geeft door de ruim opgezette, moderne school. “We streven er naar elke leerling zijn of haar unieke talenten te laten ontwikkelen in een veilige omgeving.” De Rooms Katholieke basisschool Op Weg aan de Pastoor Langedijkstraat 1 bestaat 50 jaar en dat werd en wordt deze week groots gevierd. “Het enige jammere is dat de reünie voor alle oud-leerlingen niet door kan gaan. We vinden zo'n grote reünie momenteel nog niet verantwoord”, verklaart Ligtenberg.

De hele school hangt al een poosje vol met slingers, ballonnen en zelfgemaakte feestversiering. Heel vrolijk allemaal. Maandagmorgen vroeg (9.00uur) werd de feestweek officieel ingeluid door burgemeester Anneke Raven die samen met de voorzitter van het College van Bestuur, Mirelle Schuurman, het nieuwe logo onthulde door het spandoek van oude schoolshirts weg te halen. Op Weg heeft een nieuw, kleurrijk en eigentijds logo gekregen; vrolijke kinderen in alle kleuren. Bij de opening buiten mochten ook belangstellende dorpsgenoten en ouders komen kijken.

De 140 leerlingen kregen allemaal een nieuwe pet in de kleuren van het logo voor een grote flashmob op het schoolplein. En natuurlijk een traktatie, want dat hoort bij feest vieren. “Verder gingen we (groepsdoorbrekend) samen lunchen waarvoor de kinderen allemaal gerechtjes hadden meegenomen van huis. Ook werd er een papieren schoolgids gemaakt, waaraan elke groep een bijdrage leverde. Net als 25 jaar geleden en best bijzonder in het digitale tijdperk.”

Dinsdag kwam De Klankenkaravaan met allerlei muziekinstrumenten naar de school in Haarle met het programma een wereld(s)feest. In muzikale workshops werkten de leerlingen naar een echt optreden. Woensdag gingen alle groepen aan de slag met een groot mozaïek '50 jaar Op Weg' dat vrijdag in de fietsenstalling onthuld zal worden. Intussen is het docententeam druk aan het repeteren voor een toneelstuk. De directeur lachend: “Het gaat over een gierige circusdirecteur. Ja dat is mijn rol. Het is hetzelfde stuk dat ook bij het 25-jarig bestaan opgevoerd werd, natuurlijk wel aangepast aan de huidige tijd.” Ligtenberg heeft ook dat 25-jarig bestaan meegemaakt. Ze werkt 25 jaar bij Op Weg en is sinds 15 jaar directeur als opvolger van Hennie Bouwhuis.

Ook de schoolfotograaf komt naar school om het feest vast te leggen. “De week na de feestweek gaan we samen alles nog eens gezellig doornemen. Voor de herfstvakantie zal ervan leren op school niet veel komen”, verwacht de directeur. Ze noemt Op Weg een leuke school, een veilige thuishaven voor kinderen uit Haarle. “Het bestuur heeft financiën beschikbaar gesteld voor de vernieuwingen. Alles is hier mooi en nieuw, fris geverfd met nieuwe vloeren. Kijk hier is de bibliotheek en hier worden onze chroombooks opgeladen. En in deze ruimte worden techniekwerkstukken gemaakt. We hebben een geweldig groot schoolplein met de sportvelden daarachter.”

Op Weg heeft ruimte voor fysio en logopedie op school. De school heeft een continue rooster en de peuterspeelzaal en BSO zij op dezelfde locatie gevestigd. En in de centrale ruimte staat het decor voor het toneelstuk al klaar. 50 jaar Op Weg wordt voor leerlingen, ouders en team een feest om niet gauw te vergeten!