Algemeen

Basisschool De Leemstee opent eerste groene schoolplein van Oldenzaal

OLDENZAAL - Basisschool de Leemstee opende vrijdag 25 juni samen met kinderopvang Columbus junior het eerste groene schoolplein van Oldenzaal. Wethouder Evelien Zinkweg en enkele leerlingen, die veel hadden meegewerkt aan het project, verrichten de opening met het knippen van een lint. Het groene schoolplein is benoemd tot het eerste Twentse klimaatplein.

Voorbereiding afgerond

Na een intensieve periode van subsidieaanvragen, voorbereiding en ontwerp is de realisatie van een prachtig groen speelplein voor de leerlingen en de kinderen in de wijk Zuid-Berghuizen een feit.

Voor de realisatie werd onder andere gebruik gemaakt van de subsidie vanuit de gemeente Oldenzaal. Tevens hebben we ook subsidies vanuit de provincie Overijssel en de Rabobank mogen ontvangen. De leerlingen van De Leemstee hebben zelf ook hun bijdrage geleverd; door middel van een sponsorloop hebben ze geld bij elkaar gelopen.

Samenwerking

Op 26 februari 2021 ging de schep de grond in en vanaf dat moment is het gehele plan uitgevoerd. Het overgrote deel van de realisatie lag in handen van het hoveniersbedrijf Tuinen van Geerdink uit Neede en de ontwerper van het plein, Huub Zoontjes. Maar ook met extra hulp van hulpouders, leerlingen en medewerkers van de Leemstee en Columbus junior is de grote klus inmiddels geklaard. 

Een groen schoolplein voor iedereen

Het oude betegelde schoolplein is veranderd in een groen schoolplein dat tijdens en na schooltijd uitdaagt tot bewegen. Het wordt gebruikt voor buitenlessen en dient als speel- en ontmoetingsplek voor de mensen uit de wijk.

Spelen, bewegen, ontdekken en verbinden

Spelen, bewegen, ontdekken en verbinden waren bij aanvang van het project de kernwoorden bij het maken van het ontwerp en het projectplan. Omschrijvingen die passend blijken te zijn bij het groene schoolplein dat er nu ligt. Met een speelheuvel met klimelementen, een belevingsbos, een amfitheater en vele natuurlijke speelelementen kan hieraan voldaan worden. Uiteraard is er ook veel groen op het plein bijgekomen, waaronder vijftien bomen van verschillende soorten en vele struiken en hagen. Het kan met recht een groen schoolplein worden genoemd, zeker als alles in bloei komt te staan.

Adjunct-directeur Jeroen Bolster: “Nu het plan gerealiseerd is kunnen alle gebruikers van het brede schoolgebouw en alle andere mensen uit de wijk profiteren en genieten van het nieuwe groene schoolplein. Een groen schoolplein voor 0 tot 100 jaar!”