Algemeen

Audrey Reimer uit Vasse
maakt met MOIN 2022 tweede Twente kalender

VASSE - Vorig jaar maakte Audrey Reijmer van buro UPP voor de grap een Twentse jaarkalender, MOIN 2021. Deze bevatte Twentse uitdrukkingen die de ontwerpster zo gaaf vond dat ze besloot deze voor het voetlicht te plaatsen. De Twente kalender werd met zoveel enthousiasme ontvangen, dat Audrey er dit jaar een vervolg aan geeft met de tweede versie: MOIN 2022. Daarnaast ontwierp ze dit jaar tevens een vuilcontainersticker. Uiteraard met een Twentse spreuk: ‘vot met’n pröttel’.

Twentse jaarkalenders zijn er al sinds jaar en dag. Maar Audrey vond deze iets te oubollig en wilde een versie maken die ze ook zelf zou ophangen. MOIN blijkt, gezien de grote animo, een schot in de roos te zijn.

Heanig an

Elke maand heeft een korte Twentse uitspraak, vergezeld van een mooi plaatje dat op de een of andere manier iets met de Twentse kreet of uitspraak te maken heeft. Denk hierbij aan uitspraken als ‘Heanig an’, die gepaard gaat met een nummerbord van een oude auto die niet zo snel gaat. Of ‘sloerig in ’n rakkert’ , met een afbeelding van een bank. Want wie ‘sloerig’ is ligt vaak een dagje op de bank. Achter de spreuk schreef je ze de Nederlandse betekenis. Zo kreeg ‘heanig an’ de verteling: rustig aan doen, relax. En ‘sloerig in ’n rakkert: brak, niet vooruit te branden. De kalender is origineel, humoristisch en kleurrijk. “Eigenlijk zou ‘ie in elk Twents huishouden moeten hangen”, vindt Audrey. “Ook in Tukkerse huishoudens buiten Twente.”

Vot met’n pröttel

Als extra gadget maakte ze naast de kalender tevens een sticker voor op de Otto/Kliko/pröttelbak. De inspiratie hiervoor deed ze op tijdens haar vakantie in Berlijn. “In Berlijn zag ik overal oranje vuilcontainers langs de straten staan. Allemaal hadden ze een sticker met een grappige tekst”, legt ze uit. “Ik dacht, waarom doen we dat niet in Nederland niet? Nu is heel Nederland voor mij iets teveel van het goede. Daarom besloot ik te beginnen in de eigen regio en maakte er een met de spreuk: ‘Vot met ’n pröttel’, oftewel weg met de rotzooi.”

De spontane ingeving geeft naar eigen zeggen een enorm leuk effect. Audrey: “Uiteraard plakte ik ook een sticker op onze eigen Otto. En elke keer als ik nu naar de Otto loop om iets weg te gooien moet ik lachen.”

Stukje vrolijkheid

Ook de moeder van Audrey vond de sticker geweldig. Speciaal voor haar maakte de Vasserse een uitzondering: een sticker in het Gronings. “Mijn moeder komt uit Groningen”,  licht ze toe. “Voor haar en haar familie is er nu de sticker: ‘wat ’n boudel ja’ , boudel betekent rommel in het Gronings. Lachen toch? Als ik met de kalender en de sticker een stukje vrolijkheid kan brengen bij de mensen, ben ik tevreden.”

De kalenders kost € 12,50, de sticker is te koop voor € 7,50. Een kalender en sticker als set kost € 17,50. Bestellen kan per mail: audrey@buroupp.nl en via Facebook: facebook.com/buroupp.