Algemeen

Antonie met 4span naar WK in Italië: ‘Als ik de wedstrijd mooi uitrijd, ben ik dik tevreden’

Door Jenny ter Maat

RIJSSEN – Rijssenaar Antonie ter Harmsel (32) doet voor het eerst mee aan het Wereldkampioenschap 4span mennen, dat donderdag 22 september begint en vier dagen duurt. Het WK wordt gehouden in Italië, in de buurt van Rome. Ter Harmsel is één van de zes menners die uitkomen voor Nederland.

 

Pratoni del Vivaro is de plaats waarnaar Ter Harmsel een aantal dagen geleden, met paarden, menwagens en grooms naar op pad ging. In de karavaan gingen onder andere vijf grooms, vijf paarden en twee menwagens mee. En ook een caravan, want er moest onderweg geslapen worden, gekookt en de paarden verzorgd.
Van Rijssen naar Pratoni del Vivaro, net boven Rome, is een rit van bijna 1800 kilometer. “Wij doen daar zo’n 28 uur over. Meestal rijden we ’s nachts; dat rijdt rustiger. We rijden eerst door tot Verona en daar blijven we een dag, zodat de paarden uit de wagen kunnen”, vertelt Antonie.

Paarden en mennen, hij kent het vanuit zijn jongste jaren. Vader Herman is en was een bekende menner die vorig jaar nog uitkwam met een 4span. Herman ment nog steeds, maar vader en zoon komen niet tegen elkaar uit in dezelfde wedstrijd. “Twee vierspannen in één wedstrijd doen we niet, daarvoor zijn de kosten te hoog”, maakt Antonie duidelijk.
Met paarden is hij niet alleen bezig in zijn vrije tijd, maar ook in zijn werk als hoefsmid. In Barneveld volgde hij daar een opleiding voor. Met zijn daarvoor speciaal ingerichte auto rijdt hij al elf jaar langs maneges en stallen om er paarden te beslaan.

Van 2span naar 4span
Wedstrijden rijden is de Rijssenaar wel gewoon, zowel nationaal als internationaal. Maar een Wereldkampioenschap 4span mennen stond nog niet op zijn lijstje, ook al omdat hij pas dit jaar van het mennen van een 2span overstapte naar het 4span. Met een 2span reed Antonie inmiddels drie keer WK’s: in Hongarije, Nederland en Slovenië. Wedstrijden werden gereden in Engeland, Frankrijk, Oostenrijk, Duitsland en België. “Alleen in Italië zijn we nog niet geweest.”

Met het 4span deed hij dit jaar onder andere mee aan wedstrijden in Exloo en Valkenswaard en aan het Nederlands Kampioenschap eind juli in Beekbergen waar hij, als debutant, vierde werd.
En dan nu Italië, voor het eerst een wedstrijd in dit land, voor het eerst op het WK als 4span-menner. “Het is een eer dat ik mee mag doen. Als je van een 2span overgaat naar een 4span duurt het normaal zo’n twee jaar voor je een beetje mee kunt komen.”

Het team is voorbereid. Antonie werkte drie keer in de week in de sportschool aan kracht en conditie. De paarden Adios, Foppe, Floris, Zardonis en Zandor lopen al ruim een jaar met elkaar, en daarvan al een half jaar in dezelfde opstelling. De beste opstelling, volgens Antonie.
In conditie zijn geldt ook voor de grooms die meegaan: Frank Plas, Teun Woertman, Arjan Nijhof, Anne Nijhof en Marlou Lohuis. “Ze gaan alle vijf mee. Er is veel werk te doen: je moet de paarden verzorgen, de stal schoon houden, in- en uitspannen en de paarden moeten de eerste dag door de veterinaire keuring, waarbij gecontroleerd wordt of de paarden fit zijn voor de wedstrijd.
Zelf is hij druk met het verkennen van het zeven kilometer lange parcours. “Donderdag en vrijdag zijn er de dressuurproeven, op zaterdag de marathon met hindernissen en zondags de vaardigheidsproef.”

Nuchtere kijk
De Rijssenaar kijkt nuchter naar zijn kansen tijdens dit wereldkampioenschap. “Ik zie het meer als leren. Als ik de wedstrijd gewoon mooi uit kan rijden, ben ik dik tevreden.”
Na de wedstrijd blijft hij niet een paar dagen in het mooie Italië, maar gaat al snel richting Twente. “Zondagavond een paar uur naar bed en dan met de hele karavaan weer op weg naar huis. We hopen dinsdag thuis te zijn: tien dagen weg en een ervaring rijker.”

 

Uw reactie