Algemeen

Annie en Gerrit-Jan Gerrits doen na 60 jaar huwelijk nog steeds alles samen

LOSSER - “Mag ik je naar huis brengen?” Gerrit-Jan Gerrits (nu 80) uit Hellendoorn laat er geen gras over groeien als hij op de Markt in Enschede Annie (nu 81) Meijer uit Borne ziet. Er is meteen een klik tussen beiden. Het is in de tijd dat hij nog alles op de fiets doet. Zo pendelt hij regelmatig naar drogisterij Kolthof in Hengelo waar Annie werkt. 

Op 15 februari 1963 stappen de twee in het huwelijksbootje: het gemeentehuis van Borne. Ze verhuizen naar Enschede, eerst naar de Woolderiksweg en later naar de Olieslagweg. Daar floreert hun schilders- bedrijf. Gerrit-Jan schildert bij klanten en Annie staat in de schilderswinkel. Zoons Gerrit-Jan en Roy worden geboren, trouwen met Irma en Barbera en schenken hun ouders vijf kleinkinderen. Roy neemt het schildersbedrijf over, Gerrit-Jan bewandelt een ander carrièrepad.  

Geen behoefte meer aan de stad

Acht jaar geleden verhuizen de Gerrits’ naar De Lutte. Het is praktischer en dichterbij de kinderen en kleinkinderen. Gerrit-Jan voelt zich er meteen thuis. “Dat is ook niet zo gek,” zegt Annie, “Want hij praat met iedereen. Ik moest wel even wennen, want ik vond het best stil in het begin hier. We hadden in Enschede best een druk leven, maar inmiddels ben ik gewend. Ik wil hier niet meer weg en heb geen behoefte meer aan de stad.” Ze houdt zich bezig met fietsen, wandelen en puzzelen. Wandelen is voor Gerrit-Jan wat lastiger, het is de nasleep van kanker waarvan hij geneest. Samen genieten ze van het kamperen. In het verleden gingen ze vaak met de kinderen naar Oostenrijk en Zwitserland, later naar Giethoorn waar ze 22 jaar lang een vaste staplek hadden. Nu staat hun caravan bij de Weuste in Weeselo.

Dankbaar dat we nog samen kunnen genieten van elke dag

De trouwdag staat volop in de belangstelling. Burgemeester Cia Kroon bracht de echtelieden aan de Luttermolen afgelopen woensdag een bezoekje. Ook verschillende media schenken aandacht aan het diamanten huwelijk. Met de kinderen en kleinkinderen hebben Gerrit-Jan en Annie al een etentje gehad bij ’t Sterrebos in Beuningen. Later in maart volgt nog een feestje om hun 60-jarig samenzijn te vieren. Het geheim van zo’n lang huwelijk? “We zijn dankbaar dat we samen kunnen genieten van elke dag. Elk huisje heeft z’n kruisje, maar het is belangrijk dat je met elkaar blijft praten. We helpen elkaar overal mee en vullen elkaar aan,” zegt Annie. Gerrit-Jan: “Annie is nog steeds mijn kanjer, dat vond ik toen al toen ik haar voor het eerst zag en nu nog steeds. Ze is altijd mijn mooie meisje gebleven. Iedere ochtend als we opstaan zeggen we tegen elkaar: ‘Zo! Wie hebt weer een dag!’ Als je kanker hebt gehad, zoals ik, ga je toch anders naar het leven kijken.”