Algemeen

Als het aan Richard en Marc ligt, is een peuk roken als je op de bus wacht er niet meer bij

Geen sigarettenrook meer in de neus tijdens het wachten op de bus: dat is de inzet van de twee Twentse buschauffeurs Marc Hinskens (63) en Richard Roolvink (54). Zij timmeren hard aan de weg om busstations en perrons rookvrij te krijgen. Hun project is aangemeld voor de Rookvrije Generatie Award. “Fantastisch natuurlijk”, geeft Richard aan. “In veel kleine kernen ligt al een blauwe tegel. Wanneer we de award winnen staan we ook sterker bij grote gemeenten zoals Almelo, Hengelo en Enschede.” 

Buschauffeurs Richard Roolvink (rechts) en Marc Hinskens (achteraan rechts), beiden met bord voor zich, bij bushalte Broekhoekweg in Losser.

Het is de twee buschauffeurs uit Almelo een doorn in het oog: mensen die op de bus wachten en nog snel een sigaret opsteken. En dat in het bijzijn van kinderen. “Het zijn van die kleine mensjes, die nog moeten groeien. Al die kankerverwekkende stoffen die vrijkomen tijdens het roken zijn gewoon niet goed voor ze”, begint Richard zijn verhaal. “Kinderen kijken tegen volwassenen op en zijn vaak niet assertief genoeg om wat van het roken te zeggen En als je dan als klein kind in de rook staat, dan is dat niet goed. En zien roken, doet roken. Er mag vrijwel nergens meer gerookt worden, dus waarom nog wel bij een bushalte?”

Toekijken

Een gebeurtenis staat Richard op het netvlies gebrand. Hij stond met zijn bus bij het busstation in Westerhaar te wachten totdat hij zijn rit kon voortzetten. “Een moeder met twee kleine kinderen zat in het bushokje te wachten. Twee van die kleintjes, die even de benen willen strekken en niet in de buggy willen blijven zitten. Komt er op een gegeven moment een man aan en die steekt een sigaret aan. Wij mogen ons daar als chauffeur niet mee bemoeien. Maar die vrouw was assertief genoeg om te zeggen dat ze het niet zo prettig vindt dat de man bij haar in de buurt kwam roken. De man reageerde fel terug, vroeg waar ze zich mee bemoeide, begon haar voor van alles uit te maken en zei dat de vrouw dan maar met haar kinderen in de regen moest gaan staan.” Richard heeft het voorval besproken met zijn manager. Als antwoord kreeg hij: ‘wij mogen ons daar niet mee bemoeien. We rijden puur het openbaar vervoer. We mogen ons niet bemoeien met abri’s en busstations. Die verantwoordelijkheid ligt bij de gemeente.’ Om niet nutteloos te moeten blijven toezien, zijn Richard en zijn collega Marc de actie gestart om het gebied rondom het bushokje rookvrij te krijgen. In juni werd het eerste blauw/witte bord geplaatst bij bushalte Broekhoekweg in Losser. De twee initiatiefnemers zijn ervan overtuigd dat de borden effect hebben. ”Er rijdt niet telkens politie rond om te handhaven, maar mensen kunnen elkaar nu wel makkelijker aanspreken op hun gedrag.”

Grote steden nog geen tegel

Inmiddels zijn er al meerdere borden geplaatst, in diverse kernen in Twente. Alleen de grote steden zoals Almelo, Hengelo en Enschede laten het afweten. Tot groot verdriet van de buschauffeurs. “Er ligt nog geen enkele tegel in Almelo. We hebben nog niet eens een gesprek gehad met de gemeente. Ondertussen ligt het terrein voor de ingang van het station vol peuken. Want op elk treinstation mag er inmiddels niet gerookt worden. Maar wanneer een trein lange vertraging heeft, gaat iedereen naar beneden, om voor de ingang van het station nog snel een sigaret te roken. En die peuken schieten ze op straat. Je gooit dan gewoon afval op straat.” Volgens Marc en Richard hoeft echt niet bij elke bushalte een bord te komen. “Er is een aantal haltes waar het vaak rustiger is. Maar juist bij de drukke haltes zoals het treinstation en bijvoorbeeld op het Windmolenbroek is het wenselijk.”

Stemmen voor award

De Almelose buschauffeurs zijn met hun actie om bushaltes en busstations rookvrij te maken genomineerd voor een award bij de rookvrije generatie. Stemmen kan tot en met zondag 7 maart. De stemmen van het publiek tellen voor 50 procent mee in de einduitslag. De andere 50 procent wordt bepaald door de jury. Eind maart worden de Awards uitgereikt volgens de dan geldende coronamaatregelen. “Om Twente geheel rookvrij te krijgen, kunnen we hierin wel wat stemmen gebruiken. Met deze stemmen gaan wij naar de grote gemeenten, waaronder Almelo, om hier voor onze kinderen de haltes rookvrij te krijgen. We kunnen de wereld niet verbeteren, maar de roker wel bewust maken van zijn gedrag.” Een stem uitbrengen kan via rookvrijegeneratie.nl/awards/twenste-buschaffeurs/

Reacties

Helemaal mee eens, 

Uw reactie