Algemeen

Almelospeld voor ‘modekoning’ Wieger en vrouw Marlien de Vries

ALMELO - Wieger en Marlien de Vries hebben tijdens hun ‘oant sjen party’ (tot ziens in het Fries) bij Split Level de Almelospeld ontvangen. Als blijk van waardering voor de impuls die ze gaven aan de Almelose binnenstad en vanwege hun jarenlange, belangeloze bijdrage aan lokale vrijwilligersinitiatieven. De Almelose ‘modekoning’ stopt na 50 jaar met zijn modezaak aan de Grotestraat.

Wieger en Marlien de Vries met hun Almelospeld en bijbehorende oorkonde. Links op de achtergrond de eerder verdiende KlupEngel.

De naam van het afscheidsfeestje verwijst naar de Friese afkomst van zowel Marlien als Wieger de Vries. Het stel ontmoette elkaar echter een halve eeuw geleden in de Twentse stad Almelo, waar Marlien op zoek was naar hippie kleding voor een feestje. De klik was er meteen met de toen 23-jarige Wieger verkoper bij boetiek Blue Eye in de Grotestraat Noord.

Nieuwe winkelcultuur

In de rekken hingen voor Almelose begrippen volstrekt nieuwe ‘hippie’ kleren, die De Vries vond in exclusieve ateliertjes in Frankrijk. De boomlange verkoper met wapperende haren en grote baard introduceerde in Blue Eye ook een compleet nieuwe winkelcultuur. Klanten werden als vrienden begroet, er werd getutoyeerd, mensen kregen koffie of thee en - als het erg koud was - pruttelde de snert op de potkachel. Wieger: “Er werd ook gerookt in die winkel. Tussen de nieuwe kleding. Iedereen rookte, dus dat maakte niet uit.”

In 1979 diende zich een buitenkansje aan: de compagnons konden tegenover Blue Eye het pand van Hehenkamp-House of Lords kopen. Ze hapten onmiddellijk toe en namen het pand grondig onderhanden. Double Face was geboren. “Er was plek voor een winkel in het midden-hoog segment in Almelo. Voor wat nettere kleding met mooie merken als SHE, Marco Polo, Bogie, Inwear en Matinique. We reisden heel Europa door: Düsseldorf, Milaan, Parijs, Kopenhagen. Overal probeerden we het exclusieve verkooprecht te krijgen.”

Kunst in etalages

In 1991 scheidden de wegen van De Vries en diens zakenpartner en begon Wieger, met steun van zijn inmiddels vrouw Marlien, het huidige Split Level Men-Women in het pand van kantoorboekhandel Van der Veen. Het pand onderging een transformatie en Wieger en Marlien introduceerden behalve kleding kunst in de etalages en in de winkel.

De inmiddels befaamde gastvrijheid ging nog een stapje verder dan het kopje koffie of thee. Wieger: “Als mensen aan het einde van de middag zeiden dat ze wel genoeg koffie hadden gehad, dan trokken we een flesje wijn open en haalde Marlien wat lekkers.”

Oog voor medemens

De komst van Split Level Men-Women betekende een belangrijke impuls voor de toen nog noodlijdende ‘Kop van Zuid’. Wieger en Marlien de Vries ontpopten zich als kartrekkers voor de middenstand aldaar en waren maatschappelijk zeer actief. Ze ijverden voor de opwaardering van hun straat, introduceerden leuke activiteiten en werden de motor achter de campagne om de bioscoop aan het Amaliaplein te bouwen. Niet onbelangrijk; ze steunden als lokale ondernemers een flink aantal goede doelen en acties. Stichting de Klup Twente profiteerde, het Naturhus idem en zo klopten tal van kleinere en grotere initiatieven nooit vergeefs aan hun deur. Dat leverde het ondernemersechtpaar bijna vijf jaar geleden de KlupEngel op. De Vries gaf toen aan dat de onderscheiding ook een beetje voor wijlen zijn moeder is. “Die heeft me geleerd om oog te hebben voor de medemens. Zowel geestelijk, lichamelijk als financieel.”

Het bereiken van de 65-jarige leeftijd was voor Wieger geen aanleiding om op te houden. Integendeel. “Nee, nee, het was totaal geen belasting. Maar er moet eens een einde aan komen.” Marlien nam al eerder afscheid van de winkel. Zaterdag dacht het echtpaar rustig afscheid te nemen, maar dat verliep dus anders. Het echtpaar werd door burgemeester Arjen Gerritsen verrast met de Almelo Speld.