Algemeen

Almelospeld voor grande dame van het Almelose theater Ank le Noble

ALMELO - Ank le Noble heeft zaterdag 17 december door burgemeester Arjen Gerritsen de Almelospeld opgespeld gekregen. De grand dame van het (Almelose) theater werd verrast tijdens het door haar georganiseerde optreden van Gerald Alderliefste & Friends.

Met de voorstelling Une belle histoire in de businesslounge van het Heraclesstadion nam Ank afscheid van het theater. Een kunstvorm die ze jarenlang een warm hart heeft toegedragen. Ze begon als speelster bij het Klein Almelo’s Toneel (KAT). Ze speelde vele rollen in Almelo, maar ook in theaters er buiten. Ze werd programmeur bij het Theaterhotel.  Een wereld van toneelspelers, cabaret en impresariaten, waar ze zich als een vis in het water voelde. En ze was enkele jaren actief bij een kunstprogramma op RTV Oost. Le Noble was tevens bedenker en jarenlang de drijvende kracht achter de succesformule van de Theaterroute. Leuke intieme theatervoorstellingen op verschillende plaatsen in de stad afgewisseld met een heerlijk diner tussendoor. Tijdens de coronaperiode besloot ze ermee te stoppen en op zoek te gaan naar opvolging.

Tijdens het welkomstwoord van Le Noble onderbrak burgemeester Gerritsen haar, om stil te staan bij haar eigen ‘belle histoire’. “Je bent onmiskenbaar van grote waarde voor het culturele leven in Almelo, niet alleen vanwege je artistieke maar met name ook door je organisatietalent. Bekwaam, ondernemend en belangeloos. Daarmee inspireer je velen", sprak burgemeester Gerritsen haar toe. “Eén van de jaarlijkse culturele hoogtepunten in onze stad is de atelier- en theaterroute. Het was helemaal jouw idee en je organiseerde het tot in de perfectie. In 2009 kreeg de route niet voor niets de Stadsprijs Almelo.” 

De Almelospeld is een gemeentelijke onderscheiding die wordt toegekend aan mensen die gedurende langere tijd bijzondere dingen hebben gedaan voor een ander of de stad op vlak van kunst, cultuur, wetenschap of sport. De laatste keer dat deze onderscheiding werd uitgereikt was in juli. Wieger en Marlien de Vries van de inmiddels gesloten modezaak Split Level ontvingen toen de speld met bijbehorende oorkonde.