Algemeen

Almelo wint NK Tegelwippen
Wethouder Monique Van Saane bedankt alle inwoners Almelo

ALMELO -  De eindsprint was spannend, want in de laatste tussenstand stond Hengelo nog bovenaan. In de laatste week hebben genoeg Almeloërs hun tegels gemeld. Daarmee is uiteindelijk Almelo winnaar van het NK Tegelwippen onder de middelgrote gemeenten.  Maar liefst 81.831 tegels zijn er van 21 maart tot en met 31 oktober jl. vervangen door groen in Almelo. Wethouder Monique van Saane van duurzaamheid neemt namens geheel Almelo de gouden schep in ontvangst.

Prijs voor heel Almelo

Van Saane is erg opgetogen met de gouden schep: “Dit is echt de beloning voor iedereen die tegels heeft ingeleverd: veel inwoners hebben meegedaan aan het NK Tegelwippen: bedankt daarvoor! Het draagt bij aan een betere, duurzame woon- en werkomgeving in onze stad.”

Het totaal van 81.831 tegels is een gemiddelde van meer dan één tegel per inwoner en telt op tot een groter oppervlakte dan de grasmat van Heracles. Daarmee is er veel beton groen geworden in de gemeente.

Goed nieuws voor de natuur

Zoveel meer groen is goed nieuws voor de bijen, beter voor de afvoer van overtollig water bij zware regenval én gezonder voor de inwoners. Van Saane: “Met zoveel tegels kun je het verschil in de stad bijna letterlijk voelen: met meer groen blijft het koeler in de zomer en bij zware buien is er minder belasting voor het riool, omdat het water opgenomen kan worden in de grond.”De gemeente heeft zelf de verwijderde tegels bij projecten in de stad ook opgevoerd. Bij veel werkzaamheden die de gemeente nu onderneemt, wordt gekeken naar duurzaamheid en groenere oplossingen. Zo ook de stimuleringsregeling voor particulieren: meer dan 600 aanvragen van particulieren zijn daar ingediend. “Dat het initiatief om tegels te verwijderen zo breed wordt gedragen toont weer eens aan dat vele stapjes samen een hele grote kan zijn. Het maakt niet uit of je 10 of 100 tegels uit je tuin haalt: met inspanning van iedereen telt het op tot een hele mooie eindstand. Almelo is in november een stuk groener dan in maart!”