Algemeen

Alma Inloopershuis ook tijdens vakantie open voor een goed gesprek

ALMELO - Het Alma inloopershuis in het Almelose ziekenhuis blijft ook tijdens de zomervakantie geopend. Het is een plek voor (kanker)patiënten die hebben gehoord dat ze ernstig ziek zijn en mogelijk niet meer beter worden. “De behoefte aan een luisterend oor en steun blijft. Dat stopt bij deze mensen niet met de vakantie. We hebben wel onze openingstijden moeten aanpassen, omdat onze vrijwilligers ook vakantie hebben.”

Het inloophuis vult al bijna twee jaren in de behoefte van de gasten om te praten over hun ziekte, informatie in te winnen en contact te leggen met lotgenoten. Jongedijk: “Als je net te horen hebt gekregen dat je niet meer beter wordt, dan staat je leven op zijn kop. Het toekomstperspectief verandert voor jezelf, maar ook voor je omgeving. Je kunt hier je verhaal kwijt en we bieden activiteiten die ruimte bieden voor een gesprek, met het doel weer een plek te krijgen in de samenleving.”

 

Luisterend oor

Er werd al goed aan de weg getimmerd; steeds meer gasten wisten de weg te vinden naar het inloophuis en er werden steeds meer activiteiten georganiseerd. Van een middag ‘Look good, feel better’ waarbij dames onder meer tips kregen van een visagiste en advies over lingerie en haarverzorging, mindfull wandelen, schilderen, avonden rondom prostaatkanker waarbij vragen kunnen worden gesteld aan specialisten. “We proberen van alles op te zetten, waar behoefte aan is vanuit onze gasten”, geeft bestuurslid Irene ten Seldam aan.

Je kunt gedurende je hele ziekteproces en daarna terechte bij het Alma Inloopershuis. In de huiskamer bieden gastvrouwen en –heren een luisterend oor bij een kopje koffie of thee. Er worden naar behoefte activiteiten, workshops en lezingen gehouden. Er is ene mediatheek met uitgebreide informatie over kanker. “We hebben ook speciale kookboeken, want door de chemokuren verandert ook je smaakvermogen.”

 

Kwetsbare groep

En toen kwam er corona. Jongedijk: “We zijn tien weken gesloten geweest. We waren juist zo mooi op weg om meer uit te breiden. Er namen steeds meer mensen deel aan activiteiten. Zowel de gasten als vrijwilligers hebben elkaar gemist. We hebben wel telefonisch contact onderhouden, want de behoefte om over je ziekte te praten blijft.” Ook is er via YouTube een videoles yoga gegeven. Dit zal de komende maanden verder worden uitgebreid.

Het Alma Inloopershuis is sinds kort weer open. Uiteraard wordt daarbij de richtlijnen van het RIVM goed in acht genomen. “Want we hebben te maken met een zeer kwetsbare groep. We gaan hier dus buitengewoon zorgvuldig mee om”, benadrukt Ten Seldam. “Al onze vrijwilligers zijn IPSO (Instellingen Psychosociale Oncologie) gecertificeerd. Een aantal vrijwilligers is ervaringsdeskundige. Dat praat vaak ook makkelijker, je begrijpt elkaar meteen.”

 

Mislopen giften

Het hele corona-gebeuren heeft een groot gat geslagen in de financiën van het inloophuis. Sponsorevenementen konden niet doorgaan en giften nemen ook af. Normaliter kon de stichting rekenen op een gulle gift van onder meer de Almeloopers en de Samenloop voor Hoop. Jongedijk: “Hier moeten we het echt van hebben. Onze kosten van de huur lopen namelijk wel gewoon door.” Irene voegt daaraan toe: “Wij vallen buiten alle regelingen. Ik denk dat Corona ons ongeveer €80.000 kost. En het bericht dat mensen kanker krijgen ging gewoon door. We zijn dan ook heel dankbaar met kleine giften, want alle kleine beetjes helpen echt.”

 

Het inloophuis is geopend van maandag tot en met donderdag van 10.00 uur tot 16.00 uur en op vrijdag van 10.00 uur tot 13.00 uur. In de zomermaanden is het inloophuis vijf dagdelen geopend, de vrijdagmiddag gesloten. Irene: “We hebben onze openingstijden moeten aanpassen vanwege onze vrijwilligers. Maar de mensen die willen komen voor een praatje, kunnen dat. Want hun zorgen stoppen niet met de vakantie. De doos met tissues staat niet voor niets op tafel.”