Algemeen

Actie voor ‘Bootje van Papier’ met Elly Zuiderveld ook in Rijssen

Producer André van der Weide en Annet Wubs in actie voor vluchtelingen op Lesbos. Fotograaf: Jenny ter Maat

RIJSSEN - “Kan ik niet proberen of ik voor deze actie voor de vluchtelingen op Lesbos in Rijssen een podium krijg?”, vroeg Annet Wubs zich af, nadat ze over de actie ‘Bootje van Papier’ gelezen had. Een actie, opgezet door Elly Zuiderveld (van Elly & Rikkert) en producer André van der Weide, in samenwerking met Kerk in Actie van de Protestantse Kerken Nederland (PKN), voor de opvang van gestrande vluchtelingen op het Griekse eiland Lesbos.

Met de actie ‘Bootje van Papier’ wordt geld ingezameld voor dit project. Zuiderveld en Van der Weide schreven het verhaal als een muzikaal sprookje en zetten het op CD. Een verhaal over een Nederlands meisje dat een briefje stuurt door een bootje van papier te water te laten; dat bootje komt aan bij een meisje in het vluchtelingenkamp.
Op deze benefiet-CD staan negentien liedjes, gezongen door onder andere Lenny Kuhr, Stef Bos, Irma Dee, Elly en ook Rikkert Zuiderveld.

“Het verhaal raakte me. Ik had de beelden van dat brandende kamp en de mensen, die weg liepen van de brand, op het nieuws gezien. Verschrikkelijk. Wij hebben hier een warm huis en een dak boven ons hoofd, de vluchtelingen daar hebben niets. Dan wil je helpen, iets doen. Ik ben fysiek niet in staat om vrijwilligerswerk te doen, maar deze actie onder de aandacht brengen kan ik wel. Zo kan ik nog iets doen”, aldus Annet Wubs.

Bootjes vouwen
Hoe gaat de actie in zijn werk? Kinderen vouwen een bootje en bieden dat hun grootouders, ouders of bekenden aan. Annet: “Je kunt zo’n bootje maken van alle soorten papier. Een gammel bootje op zee, daar ga je niet voor de lol mee varen. Mensen vallen daar letterlijk buiten de boot.”

Vrije gift
De bedoeling is dat de ontvangers van zo’n bootje een vrije gift doneren aan de actie ‘Bootje van Papier’. Is de donatie eenmalig 12,50 euro of meer, dan ontvangen de gevers de CD ‘Bootje van Papier’.

Donateur
Daarnaast is er de mogelijkheid om donateur te worden, vanaf drie euro per maand. Nieuwe donateurs ontvangen maar liefst twee CD’s gratis, óf de kersverse dubbel-LP van het NoorderLicht Project ‘In de hemel brandt nog licht. Doneren en/of aanmelden als donateur kan via de website www.bootjevanpapier.nl

 “We hoopten dat we met deze actie een paar honderd euro op zouden halen, maar we hebben inmiddels al bijna 10.000 euro binnen. Het overtreft onze verwachtingen. Maar er is meer geld nodig”, geeft André van der Weide aan.

Annet Wubs: “Wat ik hiermee wil bereiken? Ik hoop dat er kinderen zijn die een bootje maken en dat aan hun ouders of grootouders aanbieden. Ik hoop dat er mensen zijn die zich bekommeren om deze vluchtelingen en een donatie geven. Mensen die dat kunnen missen uiteraard; ik weet dat ook hier in Nederland steeds mensen naar de voedselbank moeten. En dat we er met z’n allen voor zorgen dat Kerk in Actie, ook met de winter in aantocht, veel mensen, veel gezinnen voort kan helpen op Lesbos.”

Daarnaast zorgt Kerk in Actie voor twee kerst-CD’s, die gratis aan te vragen zijn op de website www.daaromkerst.nl. De CD ‘Kijk, het wordt licht’ van Elly & Rikkert en vrienden is speciaal voor kinderen. De PKN heeft maar liefst 25.000 van deze CD’s laten maken, om weg te geven. De gratis kerst-CD voor volwassenen, ‘Geef licht’ van Stef Bos, is ook aan te vragen via deze site.