Algemeen

Aanleg vijzelturbine Landgoed Singraven schiet flink op

DENEKAMP - De medio januari begonnen aanleg van de vijzelturbine in de overgang van Dinkel en Bij-Dinkel tegenover Restaurant De Watermolen vordert snel. Wel was er door de vorstperiode een onderbreking in de werkzaamheden, maar vorige week is begonnen met het storten van beton voor de constructie van de watertoevoer  naar de vijzelturbine  en voor de draagconstructie van de vijzelturbine zelf. 

Gerrit Tijman op Smeijers, secretaris van de Coöperatie Duurzaam Singraven U.A. : “Over enkele weken wordt naar verwachting de stalen vijzelturbine van het bedrijf Spaans Babcock uit het Friese Balk in de betonnen bak geplaatst. Hierna kan de installatie verder worden opgebouwd en de bouwplaats netjes worden afgewerkt. Daarmee kan het geheel in samenwerking met de Stichting Edwina van Heek en het Waterschap Vechtstromen op een verantwoorde wijze landschappelijk worden ingepast in het Landgoed Singraven. De aansluiting op het elektriciteitsnet moet worden uitgevoerd door netbeheerder Enexis. Die aansluiting en de inbedrijfstelling laat nog een aantal weken op zich wachten, omdat door de netbeheerder in mei eerst een netreconstructie moet worden uitgevoerd.”

De bewoners van het landgoed kunnen daarna dan uiteindelijk goedkope stroom kopen. Voor de nieuwe woningen betekent dit bovendien dat daarvoor geen zonnepanelen of aardgas hoeft te worden gebruikt. In eerdere DV-edities is al uitvoerig aandacht besteed aan de realisatie van deze, wat je kunt noemen, mini-krachtcentrale ten bate van de bewoners van het Landgoed Singraven. Het initiatief daartoe kwam van de Stichting EvH, waarna het idee werd uitgewerkt door de Coöperatie Duurzaam Singraven. Zo’n 600 jaar is de energie van vallend al een bron van energie geweest op het Landgoed en met de aanleg van deze vijzelturbine gaat dat nu op een moderne manier voortgezet worden. Maar nogmaals, hoe modern ook de techniek, ze wordt echter zodanig in de omgeving ingepast dat ze geen inbreuk maakt op het historisch karakter daarvan. Tekst: PBJ. Foto’s GT/PBJ